Bond bij CBB legt werk neer; confrontatie met minister
16 May 2022, 16:50
foto
Personeelsleden van het CBB en BvB's. De bond heeft vergaderd en besloten is de actie aan te scherpen. (Foto: BABS)


De Bond van Ambtenaren bij de Bevolkingsadministratie in Suriname (BABS) heeft besloten om vanaf dinsdag alle Bureaus voor Burgerzaken  (BvB's) plat te leggen. Tijdens een algemene ledenvergadering is besloten de actie te verscherpen. De bond wil dat minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken in overleg treedt. Ondervoorzitter Donovan Grep voert aan dat de bond een partner is die erkend moet worden. De minister bezoekt diverse BvB's maar negeert te bond.

De BABS heeft besloten dat de leden dinsdag om 7.00 uur de presentielijst tekenen en weer naar huis gaan. Het gaat om een landelijke actie. Grep vindt dat de minister de ambtenaren intimideert. Terwijl een groot deel van het personeel bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) was voor een vergadering, kwam minister Somohardjo ter plekke aan. Geëist werd dat de bewindsman om de tafel gaat zitten met de bond.

Minister Bronto Somohardjo en ondervoorzitter van BABS, Donovan Grep tegenover elkaar.

Somohardjo en en directeur Anastatia Kanapé-Pokie van CBB stellen dat zij geen anarchie en wanorde zullen toestaan. Dit is tijdens een spoedvergadering tussen de leiding van het ministerie en het CBB-personeel duidelijk gemaakt. De minister en CBB-directeur zijn niet te spreken over dat de poorten door niet-CBB'ers zijn gesloten. Somohardjo vindt dat het personeel wordt misleid door de vakbond. Hij vindt dat de bond op de juiste wijze moet communiceren en niet steeds de confrontatie moet worden opgezocht.

De minister en de CBB-leiding zijn niet te spreken over de wijze waarop de bond onder leiding van Grep handelt. Volgens Kanapé-Pokie is de leiding van het ministerie juist zeer actief en is veel in het veld en doet wekelijks de BvB’s aan om hun problemen aan te horen. Er wordt volgens haar gewerkt aan een oplossing. De mensen die protesteren, werd gevraagd werkwilligen niet te intimideren. Grep vindt juist dat de leiding van het ministerie en CBB bezig is het personeel te intimideren. De actie wordt vanaf morgen verscherpt. Eerder werd er tot 11.00 uur gewerkt, maar nu wordt de presentielijst getekend zonder dat er zal worden gewerkt. Het ministerie stelt daartegenover dat de dienstverlening aan het publiek voortgang zal vinden.

Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March