Somohardjo: Nationale dag Javaans Nieuwjaar, mijlpaal
16 May 2022, 02:57
foto
De PL heeft in Nickerie het bodo-feest zaterdag afgesloten met een feestelijke bijeenkomst. (Foto: PL)


Voor minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken was het een historisch moment toen vicepresident Ronnie Brunswijk bekendmaakte in De Nationale Assemblee dat Javaans Nieuwjaar wordt verheven tot een nationale feestdag. Dit zei hij tijdens een bodo kupat (afsluiting van bodofeest) viering, gehouden door Pertjajah Luhur (PL) zaterdag in Nickerie. Hij bedankte de aanwezigen voor de gewonnen strijd en de regering voor het verwezenlijken van deze mijlpaal voor de Javaanse gemeenschap. De minister verklapte reeds nu dat aan de president gevraagd is om het Onafhankelijkheidsplein op 31 juli te reserveren, opdat er allerlei activiteiten georganiseerd kunnen worden op die dag.

Het Javaans Nieuwjaar is bijzonder voor alle Surinamers die affiniteit hebben met de Javaanse etniciteit. “We hebben om waardering en erkenning gevraagd. Die hebben we gekregen, maar nu moeten wij zelf laten zien of wij het willen behouden. De regering heeft ons een voorzet gegeven en wij moeten nu scoren als gemeenschap. Somohardjo gaat met alle groeperingen met een Javaanse achtergrond in conclaaf, om na te gaan hoe inhoud te geven aan deze bijzondere dag. Ten eerste zullen de ruim 75 organisaties die de petitie hadden ondertekend uitgenodigd worden. '

Partijvoorzitter Paul Somohardjo is zeer ingenomen met de toegekende nationale dag aan de Javaanse gemeenschap door de regering. In een vrolijke noot gaf hij verwijzend naar de nationale dag voor de Javanen aan, dat de PL ondanks alles toch nog beweging heeft kunnen brengen. Somohardjo die naar eigen zeggen in blessuretijd speelt, hoopt te zien dat de PL als gelijkwaardige partner zal fungeren in het politieke bestel van Suriname.

Somohardjo is zeer tevreden met de opkomst van de activiteit in Nickerie. Voor hem is dit een vaststaand feit van de wederopstanding van de partij met de sociale kracht. Somohardjo bracht in herinnering dat de PL een zeer zware en moeilijke tijd achter de rug heeft gehad. Dit is toe te schrijven aan de misleiding en verleiding die was veroorzaakt door politieke tegenstanders. Echter is de partij nu in een bloeifase en belangrijk is om het verleden achterwege te laten. Somohardjo merkte op dat elkeen binnen de partij, oud, nieuw, elkeen die terugkeert naar de partij, een gelijkwaardige behandeling krijgt.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April