Sewdien: Brazilië investeert in ontwikkeling soja-industrie
11 May 2022, 00:00
foto
De governor van Roraima, Antonio Denarium, toont minister Parmanand Sewdien foto's van zijn bezoek aan Suriname.


Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in Boa Vista, de hoofdstad van de Staat Roraima, de mogelijkheden besproken voor een geïntegreerde ontwikkeling van de soja-industrie. In eerste instantie wordt gedacht aan een pilot van 10.000 hectare om ongeveer 40% van de behoefte van Suriname te dekken. Hierbij zullen de investeerders met de totale initiële investering inkomen. De eerste experimenten zijn gepland voor dit jaar, zegt de bewindsman aan Starnieuws.

De minister is met een delegatie in het zuiderbuurland en keert vandaag terug naar huis. Het bezoek is mogelijk geworden tijdens het officiële werkbezoek dat dat Braziliaanse staatshoofd, Jair Bolsonaro, in januari bracht aan Suriname. Toen nodigde ook de govornor van Roraima, Antonio Denarium, de LVV-minister persoonlijk uit. Sewdien heeft zich georiënteerd over hoe de overheid in Brazilië de private agrosector faciliteert en ondersteunt om goede resultaten te boeken voor voedselzekerheid en stabiliteit van prijzen te bereiken. Daarnaast is er de mogelijkheid om uit de exportopbrengsten meer belasting terug te krijgen voor de kosten die de overheid heeft gemaakt.  

Tijdens de bijeenkomst met de ondernemers hebben zij de wens te kennen gegeven een fact-finding mission naar Suriname te willen ondernemen die de komende maand al zal plaatsvinden, laat de minister optekenen. Hieraan voorafgaand zal Sewdien verschillende spots bekijken om te komen tot de geïntegreerde ontwikkeling van de soja-industrie. Verder is ook een bezoek gebracht aan een aquacultuurbedrijf, waar ook concrete samenwerkingsafspraken mee zijn gemaakt over beschikbaar stellen van expertise.

De Surinaamse delegatie met de governor van Roraima.

Van de delegatie van de minister maken ook deel uit Stanley Dijksteel, adviseur van de president, Bidia Bissumbhar, adviseur van de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, de zakenman Henk Kasi en zijn Braziliaanse zakenpartner Moises Oliviera.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April