VS krijgt 'nee' van Petrobras om olieproductie te verhogen
10 May 2022, 16:34
foto
Een tankwagen verlaat de Alberto Pasqualini-raffinaderij van het staatsoliebedrijf Petrobras in Canoas, in de deelstaat Rio Grande do Sul, Brazilië (Foto: Reuters)


Amerikaanse regeringsfunctionarissen vroegen in maart aan het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras of het de productie van ruwe olie kon verhogen nadat de Russische invasie van Oekraïne de wereldprijzen deed stijgen. Dat hebben drie mensen met kennis van de zaak verteld aan persbureau Reuters. Ze kwamen met lege handen weg, zeiden de bronnen.

Ambtenaren bij Petrobras, formeel Petroleo Brasileiro SA, zeiden dat de productieniveaus eerder een deel van de bedrijfsstrategie waren dan van diplomatie en ook dat een significante productieverhoging op korte termijn logistiek niet mogelijk zou zijn.

"We doen al het mogelijke met onze bondgenoten en partners om de economische gevolgen van Russische acties voor andere economieën zoals Brazilië te verzachten", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring aan Reuters. "We werken samen met energiebedrijven om hun capaciteit om energie aan de markt te leveren te vergroten, vooral nu de prijzen stijgen."

De woordvoerder ging niet specifiek in op de ontmoeting in maart met Petrobras-functionarissen. Petrobras ontkende in een verklaring dat er een ontmoeting had plaatsgevonden met "vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken".

Washington heeft een ingrijpende diplomatieke druk uitgeoefend om de wereldwijde olievoorraden veilig te stellen en de prijzen onder controle te houden na de invasie van Moskou door Oekraïne. Amerikaanse functionarissen hebben ook geprobeerd de betrekkingen met de rechtse regering van president Jair Bolsonaro te verbeteren, ondanks meningsverschillen over de oorlog in Oekraïne en het milieubeleid. Brazilië is de negende grootste olieproducent ter wereld.

Amerikaanse functionarissen hebben ook de binnenlandse producenten opgeroepen om de productie te verhogen. In maart zei de Amerikaanse minister van Energie, Jennifer Granholm, dat het land op 'oorlogsbasis' stond.

Ook in maart reisden Amerikaanse functionarissen naar Venezuela voor hun eerste bilaterale gesprekken op hoog niveau in jaren. De partijen bespraken de versoepeling van enkele oliesancties tegen Venezuela.

De Braziliaanse minister van Mijnbouw en Energie, Bento Albuquerque, vertelde Reuters in april dat hij Granholm tweemaal had ontmoet om de rol van de Zuid-Amerikaanse natie te bespreken bij het onder controle houden van de wereldwijde prijs van ruwe olie. Er zijn nog maar weinig details van de regering-tot-regeringsgesprekken naar voren gekomen.

Tijdens een bijeenkomst in maart vroegen Amerikaanse functionarissen Petrobras of het bedrijf de capaciteit had om de productie op korte termijn te verhogen, volgens de Amerikaanse regering en bronnen bij Petrobras, die om anonimiteit verzochten om privégesprekken te bespreken.

Een van de bronnen zei dat de eerste contacten zijn gelegd tussen de Amerikaanse en Braziliaanse regeringen en dat Petrobras-functionarissen zijn geraadpleegd in een "informele" vervolgbijeenkomst. De Petrobras-functionarissen antwoordden dat een dergelijke stap niet op tafel lag vanwege strategische doelen en logistieke obstakels, zeiden alle drie de bronnen.

Die functionarissen voegden er echter aan toe dat Petrobras de productie op middellange termijn opvoerde als onderdeel van een aangekondigd plan om tegen 2026 500.000 vaten ruwe olie per dag toe te voegen.

De leidinggevenden van Petrobras houden vol dat het onafhankelijk van de overheid opereert, maar de staat is verreweg de grootste aandeelhouder.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April