Asabina: BTW per 1 juli niet realistisch
10 May 2022, 08:42
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina betwijfelt of BTW per 1 juli haalbaar is.


BEP-fractieleider Ronny Asabina vindt het niet realistisch dat de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) per 1 juli zal worden ingevoerd. In een half jaar projecteert de minister van Financiën & Planning 25% van de indirecte belastingen door de BTW wordt opgebracht. Asabina heeft een zwaar hoofd over de uitvoering van de BTW over twee maanden. Hij uitte zijn bezorgdheid maandag tijdens de begrotingsbehandeling.

De conceptwet is vrij recentelijk in regeringsverband goedgekeurd. Asabina voerde aan dat er nog een lange weg te gaan is voor de wet erdoor is, tenzij het de bedoeling is om de behandeling met de Franse slag af te jassen. "De regering en niemand anders heeft beloofd aan land en volk dat de invoering van de BTW onderdeel is van de hervorming van het totale belastingregime. Onder meer zal gelijktijdig met de invoering van BTW de belastingdruk in de direkte belastingsfeer navenant afnemen".

Asabina merkte op dat aan een gezonde invoering van de BTW ongetwijfeld een ingrijpende en gezonde cultuurverandering nodig is. Er moet een drastische aanpassing van de belastingmoraal ten grondslag zijn aan de BTW. Dit afgezien van andere noodzakelijke voorzieningen en faciliteiten onder andere op het gebied van ICT en digitalisering, competentie, infrastructuur, klantvriendelijke dienstverlening waaronder eerlijke, heldere en effectieve communicatie. "Als het IMF een menselijk gezicht heeft en wij weigeren te geloven dat zulks niet het geval is, zal men ook beseffen dat 1 juli als deadline voor implementatie niet haalbaar is", meent de volksvertegenwoordiger.


Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April