Meer dan 40 doden gevangenisoproer Ecuador
10 May 2022, 02:57
foto
Het ministerie van Binnenlandse Zaken plaatste beelden op Twitter waarop zwaarbewapende agenten te zien waren die gevangenen bewaakten. (Foto: Min van Binnenlandse Zaken Ecuador)


Bij de laatste dodelijke gevangenisopstand in Ecuador zijn zeker 43 gevangenen om het leven gekomen, aldus de openbare aanklager. Er brak een gevecht uit tussen rivaliserende bendes Los Lobos en R7 in een gevangenis in Santo Domingo, zo'n 80 km ten oosten van de hoofdstad Quito.

Ecuador vecht tegen een golf van bendegeweld en heeft onlangs de meest dodelijke gevangenisrellen in de geschiedenis meegemaakt.

In delen van Ecuador geldt de noodtoestand vanwege de toenemende misdaad die het land heeft geschokt.

In totaal zijn 108 gevangenen tijdens de rellen uit de gevangenis ontsnapt en worden ze nog steeds vermist, zegt de lokale politiechef. Nog eens 112 gevangenen wisten het te redden voordat ze werden ingerekend, voegde hij eraan toe.

Bij de rellen vielen tientallen gewonden, maar het exacte aantal is nog onduidelijk.

De Ecuadoraanse krant El Universo meldde dat, volgens de commandant van de nationale politie, Fausto Salinas, het incident werd veroorzaakt door een vechtpartij waarbij een gevangene, bekend als Anchundia, naar de gevangenis werd overgebracht. Hij was een van de kopstukken die in april eerder een gevangenisopstand had veroorzaakt, aldus de krant.

Op foto's van buiten de gevangenis is te zien hoe bebloede gevangenen van vrachtwagens naar wachtende ambulances worden gedragen. Toen het nieuws over de rellen zich door de hele gemeenschap verspreidde, verzamelden veel familieleden zich buiten de faciliteit, radeloos en wanhopig op zoek naar nieuws.

President Guillermo Lasso betuigde zijn condoleances aan de families van degenen die stierven en zei dat het "het ongelukkige resultaat van bendegeweld" was.

De minister van Binnenlandse Zaken van Ecuador, Patricio Carrillo, schreef op Twitter dat de regering werkt "om de problemen van het gevangenissysteem te overwinnen, maar het is complex om snelle oplossingen te vinden in een omgeving van... geweld".

Bij zes afzonderlijke rellen zijn sinds februari 2021 bijna 400 gevangenen omgekomen.
Een van de ergste was in september, toen 119 gevangenen werden gedood in een gevangenis in Guayaquil in het westen van Ecuador. Minder dan twee maanden later stierven ten minste 68 gevangenen in nieuwe gevechten in dezelfde gevangenis. De rellen zijn bijzonder wreed, waarbij sommige gevangenen worden doodgehakt of met machetes worden onthoofd.

Vorige maand werd in drie westelijke provincies - Guayas, Manabí en Esmeraldas - de noodtoestand uitgeroepen voor 60 dagen als reactie op het geweld. De Bellavista-gevangenis bevindt zich niet in deze gebieden.

President Lasso, die in mei vorig jaar aantrad, heeft de drugshandel de schuld gegeven van de misdaadproblemen in Ecuador. Het Andesland wordt gebruikt als doorvoerroute voor cocaïne die uit buurlanden Peru en Colombia wordt gesmokkeld. De machtige Mexicaanse drugskartels zouden opereren via lokale bendes.

Hij heeft beloofd de politie te versterken  en gevangenen gratie te verlenen die waren veroordeeld voor kleine misdaden om de overbevolking in de gevangenissen te verminderen, maar critici zeggen dat hij de controle over de situatie heeft verloren.
Advertenties