Cyberveiligheid prioriteit voor minister Mathoera
09 May 2022, 22:40
foto
De deelnemers aan de Cyber Analist Training ter bestrijding van cybercriminaliteit bij de Suriname Militaire Academie.


Er wordt gewerkt aan een effectievere aanpak van cybercriminaliteit in Suriname. Volgens defensieminister Krishnakoemarie Mathoera beschikt ook het ministerie van Defensie over systemen die gehackt kunnen worden en loopt belangrijke informatie hierbij gevaar. Zij wil met het trainen van personeel eventuele hackers een stap voor zijn.  Bij de Suriname Militaire Academie (SMA) wordt in dit verband de komende 12 maanden de Cyber Analist Training gehouden.

De 16 trainees zijn na een intensieve selectieprocedure gekozen. Na verschillende informatiebijeenkomsten en selectiegesprekken in maart van dit jaar, vond in april een tweede ronde van selectiegesprekken plaats door Interpoint Developmentcenter Caribbean en het ministerie van Defensie. Het traject van het IT-trainee programma wordt verzorgd door IPTH Academy uit Nederland in samenwerking met Interpoint Caribbean.

De trainees ontvangen elk een laptop met alle officiële licenties in bruikleen. Na het voltooien van de training krijgen zij een certificaat. De bedoeling is dat de groep qua IT-competenties na de opleiding over voldoende ervaring en kwaliteiten beschikt om aan de slag te gaan. De trainingen zijn volledig Microsoft internationaal erkend. “Het gaat om een zware training waarmee Suriname nog niet bekend is”, zegt John Mahboeb, CEO van Interpoint.

“Cybercriminaliteit gebeurt zeer accuraat en komt steeds meer voor”, stelde Mathoera vandaag bij de start van deze training. De waarnemende bevelhebber van het Nationaal Leger, luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen, defensiedirecteur Sherif Abdoelrahman, de staf van het ministerie en 16 trainees waren aanwezig bij de kick-off.

Mahboeb geeft aan dat voor wat betreft de financiering, Nederland is ingekomen met subsidie, meldt de voorlichting van Defensie.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April