Leiding KPS roept samenleving op om alert te zijn
09 May 2022, 00:56
foto
De hoofden van verschillende diensten hebben vrijdag een persconferentie gehouden om de samenleving in te lichten over de stand van zaken. (Foto: René Gompers)


Niet met grote hoeveelheden geld of goud over straat gaan, op tijd melden van verdachte figuren of activiteiten in de buurt, geen afspraken maken over gronden waarvoor men eerst grote bedragen moet neertellen, letten op uw kinderen die met dure spullen thuiskomen terwijl ze niet werken. Dit zijn enkele van de tips van de Korps Politie Suriname (KPS) die de burgerij wederom oproept om extra alert te zijn.

Op een persconferentie hebben afdelingshoofden van het KPS de hulp van organisaties, districtsbesturen, de media en de samenleving wederom ingeroepen om de criminaliteit tegen te gaan. Gesteld wordt dat zaken sneller opgelost en zelfs voorkomen kunnen worden door op tijd verdachte zaken te melden en de politie te steunen met informatie en vastgelegd materiaal. De politie is voornemens om vaker persconferenties te houden over onder andere de veiligheid, lopende en opgeloste zaken.

“We weten dat de samenleving niet snakt naar mooie woorden of mooie gezichten,” merkt hoofdinspecteur Sherida Dragman op. Zij is hoofd van de afdeling Bestrijding Zware Criminaliteit. “We weten dat ze daden willen. Belangrijk voor KPS is de informatie-uitwisseling. Wij zijn u verantwoording schuldig. Maar het omgekeerde zou ideaal zijn. Als de informatie die nodig is om  te helpen, om klaarheid te brengen in zaken, ook wordt doorgeven.”

Carlo Wip van Kapitale Delicten drukt gezinnen op het hart om goed op elkaar te letten. “Het komt vaak voor dat bij gezinnen - uiteen geslagen gezinnen - de kinderen zich bezig houden met criminelen,” deelt hij mee. Hij merkt op dat bijvoorbeeld kinderen met allerlei auto’s thuiskomen en niemand ze vraagt hoe ze eraan komen. “Je kunt niet een zoon hebben die niet werkt, maar elke dag met een ander voertuig thuis komt. Dit zijn zaken waarmee we te maken krijgen. En ook, als men vreemde figuren in de buurt constateert, meld zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde station worden gemeld.”

Hoofdinspecteur Primkoemar Isrie roept de gemeenschap op om alert te zijn op bezittingen: “Let op. Niets weerhoudt de criminelen, Camera, dievenijzer, den man e broko go. Ze breken door. En wat erg is zijn de mishandelingen bij deze berovingen. Ik vraag u mensen, om niet met grote sommen geld op straat te komen. Ik weet niet hoe die criminelen dat ruiken. Mi no sabi. Doe dat giraal. Voor goud- en geldtransporten, er zijn bedrijven daarvoor. Veiligheid op de eerste plaats.”

Errol Nibte van de afdeling Fraude en Economische Delicten meldt dat er weer figuren zijn die zich voordoen als medewerkers van Grondbeleid en Bosbeheer of van de politie, en mensen aan het oplichten zijn. Ze doen beloftes tegen grote bedragen geld. “Laat u zich niet beetnemen door deze lieden,” roept Nibte op. “Ze hebben tot nu toe tal van mensen voor bedragen tussen 50 en 60 duizend SRD benadeeld. Dit kan voorkomen worden. Ga niet in op die aanbiedingen. Er zijn genoeg mogelijkheden om aan informatie te komen bij de politie of het ministerie. Het moet niet zo zijn dat je een telefoontje krijgt, geld in een enveloppe stopt, ergens naar toe moet gaan en geld aan een onbekende geeft en moet wachten op stukken die je eventueel zou moeten krijgen. Mensen, let op uw zaak.”
Advertenties