Brazilië: Ontbossing record sneuvelt in april
08 May 2022, 14:37
foto
Een luchtfoto toont boomstammen die illegaal zijn gekapt uit het Amazone-regenwoud in Anapu, in de Braziliaanse deelstaat Para. (Foto: Reuters)


De ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië steeg tot recordniveaus voor de maand april, bijna een verdubbeling van het bosareaal dat in die maand vorig jaar werd verwijderd - het vorige record van april. De voorlopige overheidsgegevens hebben milieuactivisten gealarmeerd.

In de eerste 29 dagen van april bedroeg de ontbossing in de regio in totaal 1.012,5 vierkante kilometer, volgens gegevens van het nationale ruimteonderzoeksbureau Inpe. Het bureau, dat sinds 2015/2016 de maandelijkse DETER-B-gegevensreeksen samenstelt, zal volgende week de gegevens voor de laatste dag van april rapporteren.

April is het derde maandrecord dit jaar, nadat ook in januari en februari nieuwe hoogtepunten werden waargenomen.

De vernietiging van het Braziliaanse Amazonegebied in de eerste vier maanden van het jaar bereikte ook een record voor de periode van 1.954 vierkante kilometer, een stijging van 69% in vergelijking met dezelfde periode van 2021 – waardoor een gebied meer dan het dubbele van de grootte van New York City is ontbost.

De ontbossing in de Amazone is enorm toegenomen sinds de rechtse president Jair Bolsonaro aantrad in 2019 en de milieubescherming verzwakte. Bolsonaro stelt dat meer landbouw en mijnbouw in de Amazone de armoede in de regio zal verminderen.

"De oorzaak van dit record heeft een voor- en achternaam: Jair Messias Bolsonaro", zegt Marcio Astrini, hoofd van de Braziliaanse belangengroep Climate Observatory, in een verklaring.

Het kantoor van Bolsonaro heeft vragen gericht aan de ministeries van milieu en justitie. De ministeries zeiden in een gezamenlijke verklaring dat de regering grote inspanningen levert om milieucriminaliteit te bestrijden en dat politie en milieuautoriteiten samenwerken aan een operatie om de ontbossing in vijf Amazone-staten tegen te gaan.

Zelfs nu de ontbossing al toeneemt, zei Climate Observatory dat zijn analisten verbaasd waren over zo'n hoge waarde in april, wat deel uitmaakt van het regenseizoen, wanneer het modderige bos moeilijker toegankelijk is voor houthakkers.

Het behoud van de Amazone is van vitaal belang om catastrofale klimaatverandering te stoppen vanwege de enorme hoeveelheid klimaatverwarmende koolstofdioxide die het absorbeert.

Ane Alencar, wetenschappelijk directeur van het Amazon Environmental Research Institute (IPAM), zei dat ze had verwacht dat de ontbossing zou blijven toenemen voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van oktober, zoals in de afgelopen drie verkiezingsjaren in Brazilië, omdat functionarissen die op hun hoede zijn om kiezers boos te maken over het algemeen minder doen om de wet afdwingen. Toch noemde ze de golf van ontbossing vorige maand 'absurd'.

"Het lijkt erop dat het kappen van bossen in het land is geïnstitutionaliseerd als iets gewoons, met record na record", zei Alencar.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March