Gajadien wil heronderhandeling met multinationals
09 May 2022, 00:00
foto
Assembleelid Asis Gajadien heeft bij de begrotingsbehandeling opgeroepen om de goudsector te ordenen.


Coalitiefractieleider Asis Gajadien vindt dat de regering opnieuw moet onderhandelen met de multinationals over het betalen van winstbelasting. De regering moet de commitment die de G-7 landen met elkaar hebben gemaakt vorig jaar om multinationals te vragen minimaal 15% af te dragen, ook hanteren. Gajadien zegt dat er regels moeten komen, zodat de winstbelasting daadwerkelijk wordt betaald in het land waar de winst wordt gegenereerd. 

De hervorming moet een einde maken aan belastingontwijking. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zal door de overeenkomst die oktober vorig jaar is gesloten tussen 136 landen en rechtsgebieden, ervoor zorgen dat bijna 110 miljard euro per jaar aan winst door de honderd grootste bedrijven opnieuw verdeeld worden. Dat is vooral goed nieuws voor ontwikkelingslanden, stelt OESO.

Gajadien meent dat de regering daadwerkelijk zakelijk de heronderhandelingen zal moeten starten en minder een beroep moet blijven doen op allerlei solidariteitsacties. "Door de druk om minder belastingparadijzen te creëren wereldwijd, moeten wij als land proberen meer eruit te halen", zegt de volksvertegenwoordiger.

Rosebel Gold Mines heeft US$ 10 miljoen in 2021 als solidariteit voorgeschoten voor de inkomstenbelastingen van 2022, terwijl Newmont  US$10 miljoen heeft geschonken in 2021. Gajadien vroeg ook de aandacht voor deze kwestie tijdens de begrotingsbehandeling, die vandaag wordt voortgezet.
Advertenties