Frankrijk: Macron beëdigd voor tweede termijn als president
07 May 2022, 20:05
foto
Emmanuel Macron inspecteert de troepen tijdens zijn beëdiging voor een tweede termijn als president, in het Elysee-paleis in Parijs, Frankrijk. (Foto: Reuters)


Emmanuel Macron is beëdigd voor zijn tweede termijn als president van Frankrijk tijdens een ceremonie in het Elysee-paleis, gevolgd door het afvuren van kanonnen in de Invalides-tuinen. In een land waar presidenten zelden herkozen worden, won Macron in de tweede ronde van april 58,5 procent van de stemmen tegen de extreemrechtse Marine Le Pen, ondanks sterke oppositie tegen zijn pro-business beleid en een voorstel om de pensioenleeftijd te verhogen.

In een korte toespraak op zaterdag sprak hij over de noodzaak om te innoveren in een tijd van ongekende uitdagingen voor de wereld en voor Frankrijk. Hij zei dat zijn tweede termijn "nieuw" zou zijn en niet slechts een voortzetting van de eerste.

"We moeten samen een nieuwe methode uitvinden, ver van vermoeide tradities en routines, waarmee we een nieuw productief, sociaal en ecologisch contract kunnen bouwen", zei hij, en beloofde te handelen met "respect" en "overweging".

Onder de 500 aanwezige gasten waren de voormalige presidenten Francois Hollande en Nicolas Sarkozy, de voormalige premiers Edouard Philippe, Manuel Valls, Alain Juppe en Jean-Pierre Raffarin, evenals religieuze leiders en andere staatsfiguren.

Macron staat voor een ontmoedigende agenda om de hervormingen door te voeren die hij beloofde toen hij in 2017 aan de macht kwam als de jongste president van Frankrijk ooit, en om de Russische oorlog in Oekraïne aan te pakken.

Hij wijst ook op een meer omvattende en begripvolle stijl van regeren nadat critici tijdens zijn eerste ambtstermijn hadden geklaagd dat de voormalige investeringsbankier bitse en arrogante methoden had.

De Franse journalist Pierre Haski zei dat de inauguratie een relatief "bescheiden" en ingetogen gebeurtenis was.

"Hij heeft geprobeerd zichzelf af te schilderen als een nederige, nieuwe president voor een tweede mandaat, die zal optreden in de crises waarmee Frankrijk wordt geconfronteerd; of de oorlog tegen Oekraïne, de pandemie, klimaatverandering, en ook de binnenlandse sociale en democratische uitdagingen waarmee hij wordt geconfronteerd", vertelde hij aan Al Jazeera. Haski zei dat een van de grootste binnenlandse uitdagingen waarmee Macron te maken zal krijgen, de stijgende inflatie is te midden van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

"Dit is een grote uitdaging voor een regering die zowel Oekraïne probeert te steunen als de schade en gevolgen van deze crisis voor de Franse bevolking te beperken", zei hij.

De inauguratie van Macron markeert het einde van een verkiezingscampagne en de opening van een andere – voor parlementsverkiezingen in juni.

Een nieuw verenigd politiek links – een coalitie gevormd tussen het extreemlinkse La France Insoumise, de Parti Socialiste, de Groenen en de Communistische Partij – hoopt Macron een meerderheid in het parlement te ontnemen. Ook de rechtse Les Republicains zou zaterdag een nationale raadsvergadering houden.

Macron zal maandag het Europees Parlement in Straatsburg bezoeken voor "Europadag". Later die week, voor de eerste buitenlandse reis sinds zijn inauguratie, gaat hij naar Berlijn om de Duitse bondskanselier Olaf Scholz te ontmoeten.

Macron (44) is de eerste president die niet tot een coalitieregering behoort die herkozen wordt sinds de vorming van de Vijfde Republiek in 1958.

De nieuwe termijn van Macron begint formeel op de avond van 13 mei. Er wordt verwacht dat hij een nieuwe premier zal benoemen in plaats van de zittende Jean Castex om een ​​vernieuwde regering te leiden.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March