Colombia: Aanvallen Clan del Golfo tegen uitlevering Otoniel
08 May 2022, 04:53
foto
Colombiaanse brandweerlieden blussen een brandend voertuig, nadat 'Clan del Golfo', een neo-paramilitaire groep en kartel, opdracht gaf tot een vierdaagse terreurcampagne, als vergelding voor de uitlevering van hun leider Dairo Antonio Usaga aan de VS. (Foto: Reuters)


Minstens 100 voertuigen werden vernietigd op snelwegen in het noorden van Colombia bij geïsoleerde aanvallen door de criminele bende Clan del Golfo. De bende heeft een "gewapende actie" aankondigd om te protesteren tegen de uitlevering van voormalig leider Dairo Antonio Usuga, bekend als Otoniel, aan de Verenigde Staten.

De vierdaagse gewapende staking, bedoeld om het verkeer van voertuigen en mensen te beperken, samen met de gedwongen sluiting van bedrijven, begon donderdag en treft vooral de provincies Antioquia, Bolivar, Cordoba en Sucre.

Colombia heeft Otoniel, leider van de Clan del Golfo die wordt beschuldigd van drugshandel, woensdag uitgeleverd aan de Verenigde Staten, na zijn arrestatie in oktober vorig jaar. Otoniel pleitte donderdag niet schuldig aan de aanklacht wegens drugshandel in de VS. Hij wordt vastgehouden in New York in afwachting van het proces.

"We zijn hier om de veiligheid van Colombianen te garanderen en iedereen die de rust in deze welvarende gebieden van het land wil beïnvloeden met criminele doeleinden, te confronteren ", zei minister van Defensie Diego Molano in Monteria, de hoofdstad van Cordoba.

Molano kondigde meer patrouilles aan in steden, gemeenten en langs snelwegen om de orde te herstellen en het verkeer en bedrijven te beschermen. Hij en verhoogde beloningen voor informatie die leidde tot de arrestatie van de nieuwe leiders van Clan del Golfo. De minister kondigde ook de oprichting aan van een zoekblokeenheid van de strijdkrachten om hun gevangenneming veilig te stellen.

Na de gevangenneming van Otoniel namen Wilver Giraldo en Jesus Avila Villadiego, respectievelijk bekend als Sipoas en Chiquito Malo, de leiding over van de Clan del Golfo, zei Molano. Hij verhoogde de beloning voor informatie die helpt om ze te lokaliseren en te vangen tot ongeveer US$ 1,2 miljoen.

Militair personeel en leden van de Nationale Politie van Colombia hebben 44 mensen gevangengenomen die aanslagen pleegden, zei minister van Binnenlandse Zaken Daniel Palacios, eraan toevoegend dat vrachtwagens, bussen, auto's en motorfietsen beschadigd raakten bij de aanslagen.
Advertenties