Grote bedragen, wapens en minutie opgegraven in moordzaak
07 May 2022, 00:00
foto
Onderinspecteur Chanderdad Somai en inspecteur Armand Fernand tijdens een persconferentie van het Korps Politie Suriname. (Foto: René Gompers)


De verkoolde lijken van Rohitas Sital, Cedric Tertullien en Shawn Stolk zijn in juli 2021 in een uitgebrande Ford Ranger aan de Noordpolderdam aangetroffen. De politie heeft 2 weken geleden op het erf van slachtoffer Sital, munitie, wapens, delen van wapens, 70.000 euro, US$ 22.000, een regenjas met politie opschrift en een Iphone opgegraven.

Vrijdag hebben het Korps Politie Suriname en het Interim Management Team (IMT) een uitgebreide persconferentie gehouden. Er is onder andere uitgelegd wat het IMT tot nu toe heeft kunnen bereiken; het is door de regering ingesteld om het korps te reorganiseren, te verbeteren en sterker te maken. Ook hebben verschillende afdelingshoofden updates gegeven over verschillende zaken. Inspecteur Armand Fernand en onderinspecteur Chanderdad Somai van de afdeling Cold Cases hebben uitgelegd wat de laatste ontwikkelingen zijn in de zaak Noordpolderdam

Er zijn tot nu toe 70 verhoren afgenomen in de drievoudige moordzaak Noordpolderdam; er is informatie uit 5 bronnen gekomen, waaronder het Directoraat Nationale Veiligheid. 5 verdachten zijn in beeld gebracht, 2 zijn intussen aangehouden; Yorinde W. en Eldon S. De politie vermoedt dat de 3 anderen ondergedoken zijn. Voor Martin Anthony Ralph (Ralf) Wilson is er al een opsporingsbericht uitgevaardigd.

Er zijn ook 4 voertuigen in beeld gebracht waarvan sterk het vermoeden bestaat dat ze zijn ingezet om het misdrijf te plegen. 3 auto's zijn al in beslag genomen, de vierde (nog) niet omdat deze is doorverkocht. Het is wel doorzocht.

De achtergronden van zowel de daders als van de slachtoffers worden ook onderzocht. “Ten aanzien van het slachtoffer Rohitas is reeds bekend dat hij meermalen voor verschillende ernstige misdrijven aangehouden was." deelt Somai mee. "Ten aanzien van de twee andere slachtoffers is bij de politie althans geen informatie dat ze ongunstig bekend waren,” zegt Somai. Het onderzoek heeft geleid naar het woonadres van Sital aan de Corantijnstraat. “Er waren heel wat zaken begraven op het perceel,” geeft hij aan. “Op basis van wat we hebben aangetroffen en de informatie die we hebben, zouden Rohitas en Shawn veel meer moeten afweten van de goederen die daar zijn aangetroffen.”

Inspecteur Fernand deelt mee dat de opgravingen op 26 april zijn gedaan. “We hebben geld, munitie, onderdelen van vuurwapens gevonden die onderverdeeld waren in 3 gesealde emmers,” geeft hij aan. “Het gaat om 70.020 euro en US$ 22.000. Het geld is een dag na de vondst gestort op de rekening van de waarnemend procureur-generaal. Verder is aangetroffen een semiautomatisch wapen, een blockpistool, met patroonhouders elk gevuld met 8 patronen. Verder 1033 scherpe patronen van verschillende kalibers; 9 mm, 38, 380, 32, 45, 62, 762 (AK patronen) en 40. Er zijn ook verschillende patroonhouders gevonden van vuistvuurwapens en semiautomatische wapens.

Verder zijn ook documenten ontdekt als paspoorten, familieboekjes, verpakkingsmateriaal waarmee vermoedelijk drugs werden verpakt. Ook is aangetroffen een regenjas met politie-opschrift. Fernand deelt mee dat de politie drugshond een positieve melding heeft gedaan. “Dat geeft aan dat zo een jacket sowieso in aanraking met drugs is gekomen. Verder is ook een cellulair van het merk Iphone opgegraven.” Tijdens het onderzoek is een politiefunctionaris in beeld gekomen.  Onderzocht wordt of hij betrokken is bij de zaak.

Fernand merkt op dat nog niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat het om een drugszaak gaat. Het valt wel onder ‘georganiseerde misdaad’. Meegedeeld is dat het onderzoek nog maanden kan duren en meer verdachten in beeld kunnen komen.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April