Scala van onderwerpen aan de orde bij begrotingsbehandeling
06 May 2022, 00:00
foto
De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Asis Gajadien, maakt een vergelijking tussen de begroting van 2021 en die van 2022.


Tijdens de eerste dag van de begrotingsbehandeling is een scala van onderwerpen besproken. VHP-fractieleider Asis Gajadien, voorzitter van de commissie van rapporteurs, die de spits afbeet, uitte zijn bezorgdheid over de vernietiging van het milieu door goudwinning. Ook kan er veel meer uit de sector worden binnengehaald. Gajadien hamerde opnieuw op de publicatieplicht bij uitgiftes van concessies, vergunningen en terreinen. Ook voerde hij aan dat Guyana beheersdaden ontplooid in het Tigri-gebied. Hij keurde dit ernstig af.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar, lid van de commissie, zei dat er nu paal en perk moet worden gesteld over de bezetting van het Tigri-gebied. Hij vindt dat De Nationale Assemblee ook een missie moet uitvoeren naar Tigri, zoals onlangs een oriëntatiemissie is uitgevoerd in Brokopondo. Parmessar kreeg ondersteuning van enkele leden van zijn fractie. Fractiegenoot Ebu Jones zei tijdens een interruptie bij de spreekbeurt van Gajadien dat alle activiteiten die ontplooid worden met Guyana, aangehouden dienen te worden totdat orde op zaken gesteld is in het Tigrigebied. Parmessar voerde ook aan dat nog steeds de verkeerde kaart van Suriname internationaal gebruikt wordt. Hij riep de regering opnieuw op om de juiste kaarten van het land te drukken en wereldwijd te verspreiden.

Parmessar bracht opnieuw aan de orde de visvergunningen die beloofd zijn aan de Guyanese regering. Ook andere volksvertegenwoordigers kaartten deze kwestie aan. Ann Sadi (NDP) stelde dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij publiekelijk heeft aangegeven dat geen visvergunningen verstrekt zullen worden aan Guyanezen. Zij gaat op zijn woord af, maar merkte op dat president Chan Santokhi een andere taal heeft gesproken. Assembleevoorzitter Marinus Bee deelde mee dat gelijk na de begrotingsbehandeling hij een comité generaal zal houden over de relatie tussen Suriname en Guyana. Dit is verwelkomd door Assembleeleden. Parmessar had eerder hierom gevraagd. Jones merkte op dat dit niet moet inhouden dat belangrijke informatie onthouden wordt aan het volk.

Ook het kelderen van 33 plekken op de World Press Freedom Index is aan de orde gesteld door Parmessar. Hij voerde aan dat de persvrijheid onder druk is komen te staan en noemde onder andere het optreden tegen de journalisten Jason Pinas en Mones Nazarali. Ook Mohamedsafiek Gowri (VHP) bracht deze kwestie aan de orde. Nazarali is gisteren bij de voorgeleiding op vrije voeten gesteld door de officier van justitie.

Assembleelid Radjendre Debie (VHP) vroeg of de verdere samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds wel nodig is, nu er volgens bankdirecteuren een overschot is aan US-dollars. Hierdoor zijn de stortingskosten verhoogd naar 4%. "Betekent dit dat wij vanaf vandaag kunnen stoppen met produceren en exporteren?", wil hij weten van de minister van Financiën & Planning. Hij vraagt zich af waarom er investeerders aangetrokken moeten worden, als er teveel dollars in het land zijn.

Diverse leden hebben ook kritische kanttekeningen geplaatst over de watersnood in Brokopondo en de wijze waarop er hulp wordt verleend. Er is ook kritiek geleverd op Staatsolie die niet transparant genoeg is. Parmessar en Sadi voerden aan dat tot nu toe de presentatie over het waterpeil, niet ter beschikking is gesteld. Ook zijn er geen antwoorden gegeven op diverse vragen.

Wat de goudsector betreft, voerde Gajadien aan dat vorig jaar de grote mijnbouwbedrijven US$ 324 miljoen binnen hebben gehaald, terwijl de kleinmijnbouwbedrijven slechts US$ 20 miljoen hebben bijgedragen aan de staatskas. Dit terwijl in de productie geen verschil is. Daarnaast vindt er een enorme milieuvernietiging geplaatst. In het binnenland zijn er grote meren ontstaan. Er wordt nog steeds kwik gebruikt en nu met de overstromingen lopen de meren over met alle gevolgen van dien. Hij wil dat de regering beleid presenteert om kwikgebruik aan te pakken, zodat het milieu niet vernietigd wordt voor de komende generaties.

De begrotingsbehandeling wordt vandaag om 10.00 uur voortgezet. Vijf van de zeven leden van de commissie van rapporteurs zijn aan het woord geweest. Ook hebben leden buiten de commissie het woord gevoerd.
Advertenties