Quo vadis Suriname?
06 May 2022, 15:48
foto


Met verwijzing naar het artikel Staatsschuld gestegen van SRD 47 miljard naar SRD 67 miljard, van de hand van de econoom Amzad Abdoel gewezen DNA-lid, wens ik hem te complimenteren voor de durf. Echter neemt hij een risico door deze publicatie. Als wij in acht nemen dat ingevolge artikel 321 van het Wetboek van Strafrecht hij op grond van deze publicatie in verzekering kan worden gesteld, dan is dat inderdaad gedurfd.

Uiteraard een bedenkelijke en belachelijke zaak; althans wanneer misbruik kan worden gemaakt van het delict laster. Wat zegt de wet hierover? Degene die het misdrijf van smaad of smaadschrift pleegt in de wetenschap dat de beschuldiging in strijd met de waarheid is, wordt als schuldig aan laster gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren, een geldboete etc.

Dat Abdoel als kenner weet, dat hij in het artikel geen beschuldiging in strijd met de waarheid heeft gedaan, maar simpel gebruik heeft gemaakt van zijn grondwettelijk recht “om via de drukpers of andere communicatiemiddelen zijn gedachten of gevoelens te openbaren en zijn mening te uiten, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Maar wie stelt vast dat in strijd met de waarheid is gehandeld? Bepaalt de kenner Abdoel dat of Pietje Puk. Wij maken ons wereldwijd onsterfelijk belachelijk. Vooraf moet worden vastgesteld of formeel in strijd met de waarheid is gehandeld voordat tot toepassing van de bepaling kan worden overgegaan. Een pure vorm van dètournement de pouvoir.  
Neem nu de publicatie in De Telegraaf van de afgelopen maand april over “Amsterdamse witwasfamilie gepakt, invallen op 15 locaties”, waarbij de voorzitter van de VHP met foto en al betrokken wordt. Is dat een vorm van laster? Wie zal het zeggen? Kan de directie worden opgepakt?

Vanaf de wisseling van de wacht gebeuren binnen het openbaar bestuur een aantal rare dingen. Deze gang van zaken hoeft niet vreemd te zijn, want die heeft altijd te maken met de competentie en regeerstijl. Daarom is de opmerking van Abdoel ook niets bijzonders met name, dat deze regering slechts die projecten kan uitvoeren of uitvoert waarvoor de vorige regering de financiering al had geregeld. Bijzonder hieraan is wel dat Hoefdraad, als toenmalige minister van Financiën, daarvoor de bak in moest. Zo werkt de politiek, althans dat smerige deel.

Eugène van der San

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April