VES: Kabinet President is kampioen Big Spender
05 May 2022, 18:35
foto


Terwijl het Begrotingstekort van het IMF omlaag moest, gingen de uitgaven met SRD 432 miljoen omhoog naar SRD 27.0 miljard. Het gewijzigde Begrotingstekort is verlaagd van SRD 7.5 miljard naar SRD 5.7 miljard niet door te bezuinigen maar door de Rentebetalingen en de Aflossingen verder te verlagen. Opvallend is volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) dat de grootste toename van de uitgaven bij het Kabinet van de President wordt veroorzaakt.

Terwijl de Begroting op 1 oktober 2021 nog SRD 261 miljoen bedroeg, was deze per 4 maart 2022, in minder dan 6 maanden, toegenomen naar SRD 465 miljoen. Dit is een toename van maar liefst 78%. Deze verhoging van maar liefst SRD 204 miljoen roept vragen op aangezien de Begrotingen van het Kabinet van de vicepresident wel gelijk bleef op SRD 125 miljoen en die van DNA ook gelijk bleef op SRD  97 miljoen. Het is onduidelijk wat de reden is dat de president zo een "Big Spender" is geworden, zegt de VES in haar nieuwste editie van haar nieuwsbrief Inzicht.

Na enig onderzoek blijkt dat de post "Aanschaf Goederen en Diensten" die per 1 oktober 2021 nog SRD 98 miljoen bedroeg in 6 maanden was gestegen met maar liefst SRD 54 miljoen, m.n. door de Post Buitenlandse Reis- en Verblijfskosten, naar SRD 152 miljoen.

Geheel nieuw is de Post "Armoedebestrijdingsinitiatieven President" ten bedrage van SRD 150 miljoen. Het gaat in deze om directe armoedebestrijdingsinitiatieven "om snel in te spelen op armoedesituaties via religieuze organisaties en diverse initiatieven van NGO’s en anderen". Vreemd genoeg is dit een eenmalige actie aangezien deze uitgaven post voor de jaren 2023 en verder op 0 is gesteld. Gaat de president het systeem van subject subsidie bij het Ministerie van SoZaVo verlaten en ineens in een willekeurig jaar de bestaande Staatsstructuren omzeilen en zichzelf tot armoedebestrijder nummer 1 benoemen. Deze vorm van willekeur in het bestuur vraagt om een gedegen uitleg.

Geheel nieuw is ook de "Operationalisatie van een Presidentiële Garde", die wordt genoemd maar niet becijferd. Een beetje uitleg over de noodzaak van deze buitensporige additionele lasten naar de samenleving toe is gewenst om te weten wat de rechtvaardiging is van deze geheel onverwachte forse verhoging. 


Voorgangers rijkelijk gezegend
Ook de voorgangers worden rijkelijk gezegend op kosten van de gemeenschap. Opvallend is in de Begrotingen van het Kabinet van de vicepresident, die wel gelijk bleef op SRD 125 miljoen, het aantal voertuigen met naam en toenaam aangegeven. Het Kabinet van de vicepresident (vp) heeft thans een wagenpark van 20 dienstvoertuigen. Hiervan zijn 2 van deze voertuigen ter beschikking van de gewezen vp Ameerali, 2 ter beschikking van de gewezen vp Ajodhia en 2 ter beschikking van de gewezen vp Sardjoe.

Zelfs indien de voormalige beleidsmakers voor zichzelf een waterdichte regeling hebben gemaakt, past dit niet bij de tijd. Naast de regeling van het spotgoedkoop overnemen van de "eigen auto’s" waar eenieder gretig gebruik van maakt blijken er nog additionele voorzieningen/privileges voor ex-presidenten en ex-vicepresidenten te bestaan. Maar je zou het beter doen! Het zou goed zijn als ook de privileges van ex-beleidsmakers tegen het licht worden gehouden en deze overdreven privileges waar de gemeenschap voor moet opdraaien door een meerderheid in DNA te doen aanpassen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April