Ondernemer Dahoe neemt initiatief tegen pesten
05 May 2022, 22:40
foto


"Wij als samenleving moeten spoedig meer aandacht besteden aan pesten," zegt ondernemer Nasser Dahoe. "Het is een bijzonder groot probleem wereldwijd dat wij over het hoofd zien en hoe langer wij wachten hoe erger het gaat worden." Dahoe werd geconfronteerd met pesten bij het afhalen van zijn zoon op school. Hij merkte op dat kinderen elkaar pesten en hij besloot er op zijn manier iets aan te doen.

Hij ontwierp samen met enkele mensen een poster om het bewustzijn over pesten over te brengen op scholen. "Ook in Suriname is er sprake van fysieke en cyber bullying," zegt Dahoe. "Daarom moet er goede voorlichting worden gegeven. Het moet niet alleen op de basisscholen gebeuren, maar ook op de mulo- en middelbare scholen." Hij stelt dat in dit bewustmakingsproces niet alleen overheidsinstanties moeten worden betrokken, maar ook de ouders en anderen die op de een of andere manier te maken hebben gehad met pesten.

De poster van de ondernemer is duidelijk: Stop met Pesten. Dahoe legt uit dat verschillende factoren leiden tot pesten. Zo is de pester iemand die vaak een sterkere sociale positie heeft. Pesten is een vorm van agressief gedrag waarbij wordt getracht iemand steeds te pijnigen. Het pesten hoeft niet alleen fysiek plaats te vinden, maar ook online. Met de regelmaat doet online pesten zich heden ten dage voor.

Bij pesten zijn er drie groepen betrokken, de pester, de gepeste en de omstanders. Dahoe benadrukt dat het belangrijk is dat er snel wordt ingegrepen bij gevallen van pesten, omdat dit nare gevolgen kan hebben. Omstanders kunnen het pesten ook stoppen door de gepeste te helpen en het af te keuren. De gepeste persoon moet hulp zoeken. Als het op school gebeurd, kan de klassenleraar of een leraar of directielid worden benaderd. Ook de ouders moeten op de hoogte worden gesteld. "Het moeten vertrouwenspersonen zijn."

De ondernemer heeft zijn posters uitgedeeld aan lagere scholen met het verzoek deze te behandelen. Dahoe zegt dat hij goede feedback krijgt van leerkrachten die de posters in de klas behandelen, aangezien zij ook vaak met dit pestprobleem te maken krijgen. De poster is ook bedoeld om de kinderen weerbaar te maken tegen pesten;  
Ik hoef mij niet te schamen…
Ik hoef mij niet schuldig te voelen …
Ik hoef mij niet rot te voelen ….
Ik ben niet gemeen ….
Ik ben niet gevaarlijk ….
Ik ben niet respectloos …
Want ik pest niet,
Jij toch ook niet?

Advertenties