AW&J en VSB gaan voor productiviteit en werkgelegenheid
05 May 2022, 11:21
foto
Steven Mac Andrew (minister van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken) in gesprek met VSB-directeur Sherida Mormon (l). (Foto: AW&J)


Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) zullen zich in de komende periode inzetten voor het verbeteren van het ondernemingsklimaat en de werkgelegenheid in Suriname. AW&J-minister Steven Mac Andrew en VSB-directeur, Sherida Mormon, hebben deze intentie dinsdag bij een ontmoeting uitgesproken.

Mac Andrew beschouwt ondernemingen als de motor van de economie en staat dan ook achter een goed ondernemingsklimaat. Dit zal tot stand moeten komen in samenwerking met andere ministeries. Hij is bezig met oriëntatiegesprekken met verschillende sociale partners

Volgens Mac Andrew hebben de sociale partners gezamenlijk reeds belangrijke stappen gezet voor een beter ondernemersklimaat en wel in het kader van het Decent Work Country Programma door te focussen op de Enabling Environment for Sustainable Enterprises (EESE). Door de ILO is er een EESE-studie verricht met een focus op productiviteit.

AW&J zal in de komende periode het bij wet ingestelde Centrum voor Innovatie en Productiviteit operationaliseren. Dit centrum zal in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie werken aan de verhoging van de productiviteit in Suriname. Een ander plan van Mac Andrew is het starten met de ontwikkeling van het derde Decent Work Country Programma van Suriname. Hij wil zich sterk maken voor incorporatie van acties gericht op de creatie van groene jobs. Dit zal met de ILO besproken worden. Decent Work is een onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Het tweede Decent Work Country Programma is nu in uitvoering.  

Mormon wil een betere toegankelijkheid van bedrijven tot betaalbare financiële middelen ter verbetering van de productie. Zij zegt dat er vanuit de bedrijven veel behoefte is aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Mac Andrew gaf in reactie hierop aan dat het werkgelegenheidsbeleid vanuit het ministerie zich onder andere zal richten op het ontwikkelen van de juiste skills van de menselijke hulpbron. Het ministerie denkt hierbij vooral aan her- om- en bijscholing van zowel werkzoekenden als personen die de arbeidsmarkt weer willen betreden.

Er zal maandelijks overleg gepleegd worden tussen partijen over de verbetering van het ondernemersklimaat in relatie tot werkgelegenheid en arbeidsverhoudingen, schrijft de Communicatie Unit van AW&J.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April