Haïti: Ontvoerde diplomaat vrijgelaten
04 May 2022, 21:04
foto
Germine Joly wordt beschuldigd van het smokkelen van wapens en het ontvoeren van mensen voor losgeld. (Foto: Politie Haïti)


De Dominicaanse diplomaat Carlos Guillén is vier dagen nadat hij werd ontvoerd door een bende in Haïti, vrijgelaten. De minister van Buitenlandse Zaken van de Dominicaanse Republiek, Roberto Álvarez, schreef op Twitter dat Guillén "veilig en gezond" was.

Álvarez zei niet hoe Guillén was vrijgelaten, maar bedankte "allen die actief hebben deelgenomen aan zijn vrijlating".

Ontvoeringen voor losgeld zijn de afgelopen twee jaar in Haïti toegenomen. Volgens het Haïtiaanse Centrum voor Analyse en Onderzoek naar Mensenrechten, zijn vorig jaar meer dan 1.200 mensen ontvoerd, van wie 81 buitenlanders.

Een van de machtigste bendes van Haïti, 400 Mawozo, zou achter veel van de ontvoeringen zitten, waaronder die van Guillén.

De Dominicaanse ambassadeur zei dat leden van 400 Mawozo, Guillén in gijzeling namen terwijl hij over de weg van de hoofdstad van Haïti, waar hij als landbouwattaché diende, naar de naburige Dominicaanse Republiek reisde.

De bende heeft zijn bolwerk in de wijk Croix-des-Bouquets, ten oosten van de hoofdstad, en daar is waar Guillén naar verluidt is meegenomen.

Dinsdag zei het Dominicaanse leger dat het inlichtingenpersoneel en drones zou inzetten om de diplomaat te zoeken, maar het is niet duidelijk uit de verklaring van de minister van Buitenlandse Zaken of het leger betrokken was bij zijn vrijlating. De vrijlating van de diplomaat kwam enkele uren nadat de leider van de 400 Mawozo-bende was uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Germine Joly, ook wel bekend als "Yonyon", werd vastgehouden in een gevangenis in Port-au-Prince, van waaruit hij onderhandelde over losgeldbetalingen voor mensen die zijn bende had ontvoerd. Joly wordt ervan beschuldigd achter de ontvoering van vorig jaar van 17 christelijke missionarissen uit de VS en Canada te zitten.

Een Haïtiaanse politieverklaring zei dat hij zou worden beschuldigd van wapensmokkel en het vasthouden van Amerikaanse burgers voor losgeld.

De bende had US$ 1 miljoen geëist voor de vrijlating van elk van de missionarissen en de helft van dat bedrag voor de Dominicaanse diplomaat. Het is niet duidelijk of er in beide gevallen losgeld is betaald.

De bendes van Haïti zijn in kracht gegroeid sinds afgelopen juli, toen de Haïtiaanse president Jovenel Moïse werd vermoord door huursoldaten.

Eerder deze week kwamen minstens 20 mensen om het leven en moesten honderden families het verarmde gebied van Cité Soleil ontvluchten, nadat er botsingen waren uitgebroken tussen 400 Mawozo en een rivaliserende bende, Chen Mechan.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April