Roosveld namens regering op mediaconferentie Guyana
04 May 2022, 15:03
foto
Thema van de tweedaagse mediaconferentie die de regering van Guyana heeft gehouden.


Presidentiële woordvoerder, Alven Roosveld, heeft namens de regering van Suriname deelgenomen aan een tweedaagse mediaconferentie in Guyana. Deze conferentie werd gehouden in het licht van de Internationale Dag van de Persvrijheid. Als vertegenwoordiger van de Surinaamse regering zat Roosveld vandaag aan in het panel bij het onderwerp: ‘Ontwikkeling van media en mediawerkers in een snel veranderende omgeving’.

De openingsceremonie vond gisteren plaats met als thema Journalism Under Surveillance. Het sub thema was Partnerships in Communication for Development. President Irfaan Ali van Guyana was een van de sprekers tijdens de opening van The National Media Conference and Symposium. Verschillende Guyanese mediahuizen namen hieraan deel, alsook vertegenwoordigers van andere landen.

De Internationale Dag van de Persvrijheid werd door de Verenigde Naties en Unesco ingesteld om aandacht te schenken aan de journalistiek en solidariteit te uiten aan journalisten die belemmerd, gevangen en met de dood bedreigd worden, maar ook degenen die vermoord werden vanwege hun werk. Het eerdergenoemde thema, heeft betrekking op het in de gaten houden van de media via onder andere spyware. “Geen enkele regering mag haar bevolking bespioneren, tenminste niet in een democratische constructie van een vrije samenleving”, zei Ali. Volgens hem spelen de media een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van elke democratische natie. De zekerheid moet er bestaan zodat de media hun werk zonder vrees, bedreiging of intimidatie kunnen uitvoeren. Het is goed aan te geven dat zowel de overheden van Suriname als van Guyana te kennen hebben geven de pers niet te bespioneren noch de intentie daartoe te hebben, meldt de Communicatiedienst in een persbericht.

In de marge van dit symposium worden aftastende gesprekken gevoerd die het medialandschap en de persvrijheid in Suriname ten goede moeten komen. Er wordt gesproken over uitwisselingsprogramma’s voor leden van de pers tot het beschikbaar stellen van mediatrainingen en tools. De regering hoopt hiermee de basis te leggen voor het creëren van randvoorwaarde waarbij de pers vrij, ongehinderd en met beschikking van optimale bagage, tools en bovenal bijbehorende verantwoordelijkheden haar werk kan doen, staat in het bericht.

Advertenties