EU richt zich op Russische olie en banken
04 May 2022, 12:50
foto
Mensen lopen met hun fiets over straat terwijl rook opstijgt boven een fabriek van Azovstal Iron and Steel Works tijdens het conflict tussen Oekraïne. (Foto: Reuters)


De EU heeft woensdag haar zwaarste sancties tot nu toe tegen Rusland voorgesteld, waaronder een gefaseerde olie-embargo, aangezien Kiev zei dat Moskou zijn offensief in Oost-Oekraïne opvoerde en de nauwe Russische bondgenoot Wit-Rusland grootschalige legeroefeningen aankondigde. De oorlog die al bijna 10 weken duurt heeft duizenden gedood, miljoenen ontheemd en steden en dorpen in Oost- en Zuid-Oekraïne platgelegd.

Het Oekraïense ministerie van Defensie zei dat Moskou alleen al op dinsdag bijna 50 luchtaanvallen had uitgevoerd. "Het Russische militaire commando probeert het tempo van zijn offensieve operatie in Oost-Oekraïne op te voeren", zei Oleksandr Motuzyanyk, de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie.

Rusland voerde ook aanvallen op doelen in West-Oekraïne op in aanvallen waarvan het zei dat ze de westerse wapenleveringen verstoorden.

Een nieuw konvooi van bussen begon met het evacueren van meer burgers uit de verwoeste zuidoostelijke havenstad Mariupol, die tot nu toe de zwaarste gevechten van de oorlog heeft meegemaakt en waar Moskou zei dat de resterende Oekraïense troepen stevig geblokkeerd bleven.

De Europese Commissie zette de al gehavende Russische economie van US$1,8 biljoen onder druk en stelde voor om de levering van Russische ruwe olie binnen zes maanden en geraffineerde producten tegen het einde van 2022 uit te faseren. De prijs van ruwe Brent steeg met 4% tot meer dan US$ 109 per vat na het nieuws .

Het plan zou, als de EU-regeringen ermee instemmen, een keerpunt zijn voor 's werelds grootste handelsblok, dat afhankelijk blijft van Russische energie en alternatieve voorraden moet vinden. "President Vladimir Putin moet een prijs betalen, een hoge prijs, voor zijn brute agressie", zei Commissiechef Ursula von der Leyen tegen het Europees Parlement in Straatsburg.

Hongarije en Slowakije willen voorlopig worden vrijgesteld van het verbod, aldus bronnen. Een functionaris die bekend is met de gesprekken zei dat er geen onmiddellijke deal was, en dat de EU-gezanten naar verwachting dichter bij een akkoord zullen komen wanneer ze donderdag weer bijeenkomen.

Von der Leyen kondigde ook sancties aan tegen de grootste bank van Rusland, Sberbank, twee andere geldschieters, drie staatsomroepen, evenals legerofficieren en andere personen die beschuldigd worden van oorlogsmisdaden.

De EU moet zich nog richten op Russisch aardgas, dat wordt gebruikt om huizen te verwarmen en elektriciteit op te wekken in het hele blok.

Het Kremlin zei dat Rusland verschillende opties bekeek als reactie op de EU-plannen, en voegde eraan toe dat de sancties de kosten voor Europese burgers aanzienlijk zouden verhogen. Aan het oorlogsfront zei de Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, dat de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten doorgingen met het pompen van wapens in Oekraïne. Hij herhaalde een waarschuwing dat Moskou zou proberen die ladingen te raken.

Het Russische ministerie van Defensie zei eerder dat zijn troepen zes treinstations in Oekraïne hadden uitgeschakeld die werden gebruikt om Oekraïense troepen te voorzien van westerse wapens in het oosten van het land. Het zei dat ze ook 40 militaire doelen hadden geraakt, waaronder vier opslagplaatsen voor munitie en artilleriewapens.

Het Oekraïense ministerie van Defensie zei dat Russische strategische bommenwerpers 18 raketten hadden afgevuurd op doelen in Oekraïne "met als doel de transportinfrastructuur van ons land te beschadigen".

Rusland publiceerde naar eigen zeggen videobeelden van twee Kalibr-kruisraketten die vanuit de Zwarte Zee werden gelanceerd en zei dat ze niet-gespecificeerde gronddoelen in Oekraïne hadden geraakt.

Bij de aankondiging van de verrassende militaire oefeningen, zei het ministerie van Defensie van Wit-Rusland dat ze geen bedreiging vormden voor zijn buren, maar de grensdienst van Oekraïne zei dat het de mogelijkheid niet kon uitsluiten dat Wit-Russische troepen zich bij de Russische aanval zouden aansluiten. "Daarom zijn we er klaar voor", zei woordvoerder Andriy Demchenko.

Sommige Russische troepen kwamen Oekraïne binnen via Wit-Rusland toen de invasie op 24 februari begon, maar Wit-Russische troepen zijn tot nu toe niet betrokken geweest bij wat Moskou een "speciale militaire operatie" noemt om Oekraïne te ontwapenen en te verdedigen tegen fascisten.

Kiev en zijn westerse aanhangers zeggen dat de bewering van Moskou over het fascisme een absurd voorwendsel is voor een niet-uitgelokte agressieoorlog die vijf miljoen Oekraïners ertoe heeft aangezet naar het buitenland te vluchten.

Het Kremlin verwierp woensdag de speculatie dat Putin Oekraïne de oorlog zou verklaren en een nationale mobilisatie zou afkondigen op 9 mei, wanneer Rusland de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Putin zal een toespraak houden en toezicht houden op een militaire parade op het Rode Plein in Moskou.

Het konvooi dat Mariupol verliet, georganiseerd door de Verenigde Naties en het Internationale Comité van het Rode Kruis, was op weg naar de door Oekraïne gecontroleerde stad Zaporizja, zei de gouverneur van Donetsk, Pavlo Kyrylenko. Hij zei niet hoeveel bussen er in het konvooi zaten en of er nog meer burgers waren geëvacueerd uit de enorme staalfabriek Azovstal, waar de laatste verdedigers van de stad standhouden tegen de Russische troepen die Mariupol hebben bezet.

De eerste evacués uit Azovstal arriveerden dinsdag met de bus in Zaporizja na wekenlang ineengedoken te hebben gelegen in bunkers onder de uitgestrekte staalfabrieken uit het Sovjettijdperk.

De burgemeester van Mariupol, Vadym Boichenko, zei woensdag dat er zwaar gevochten is bij Azovstal en dat het contact met de Oekraïense strijders daar verloren is gegaan. Meer dan 30 kinderen zijn onder de burgers die wachten op evacuatie, voegde hij eraan toe.

Rusland claimt nu de controle over Mariupol, ooit een stad van 400.000 inwoners, maar na weken van beleg en beschietingen grotendeels gereduceerd tot rokend puin. Het is de sleutel tot de pogingen van Moskou om Oekraïne af te sluiten van de Zwarte Zee - van vitaal belang voor de export van graan en metalen - en om het door Rusland gecontroleerde gebied in het zuiden en oosten met elkaar te verbinden.

Moskou heeft 22 tactische bataljonseenheden ingezet in de buurt van de oostelijke Oekraïense stad Izium in een mogelijke aanval op de steden Kramatorsk en Severodonetsk in Donbas, aldus de Britse inlichtingendienst. De steden liggen in de oostelijke Donbas-regio - het belangrijkste doelwit van Rusland, samen met de zuidelijke kustlijn van Oekraïne, sinds Moskou de hoofdstad Kiev niet innam in de weken nadat het was binnengevallen.

Oekraïne blijft ondanks de niet aflatende aanval uitdagend. "Rusland worstelt om op te rukken en lijdt verschrikkelijke verliezen. Vandaar de wanhopige raketterreur over Oekraïne. Maar we zijn niet bang en de wereld zou ook niet bang moeten zijn", zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, op Twitter. "Meer sancties tegen Rusland. Meer zware wapens voor Oekraïne. Ruslands raketterrorisme moet worden bestraft."

Advertenties