Na pauze van 4 jaar: VS verstrekt weer visa in Cuba
04 May 2022, 08:45
foto
e ambassade van de Verenigde Staten in Havana is begonnen met een 'beperkte' en 'geleidelijke' heropening van de consulaire diensten en zal een grote achterstand van aanvragen voor immigratievisa door Cubanen met familie in de VS wegwerken. (Foto: Reuters)


De ambassade van de Verenigde Staten in Cuba begon voor het eerst in meer dan vier jaar met het afgeven van visa na verstoring als gevolg van vermeende sonische aanvallen op zijn diplomatiek personeel, en op een moment dat het eiland te maken heeft met toenemende emigratie. Een kleine groep mensen verzamelde zich dinsdag buiten het consulaire gedeelte van de ambassade in Havana.

"Welkom bij de ambassade na zoveel tijd", zei een Cubaanse medewerker tegen de groep die op hun afspraken wachtte.

Washington sloot zijn consulaire diensten in de Cubaanse hoofdstad in 2017 nadat Amerikaans personeel en hun families leden aan mysterieuze ziekten die later bekend stonden als "Havana-syndroom".

Een rapport van de Amerikaanse regering in 2020 zei dat de ziekten van het personeel en hun families hoogstwaarschijnlijk werden veroorzaakt door "gerichte, gepulseerde radiofrequentie (RF) energie".

De sluiting was een enorme klap voor veel Cubanen die hoopten te emigreren naar de VS en te ontsnappen aan de economische ellende van hun eilandstaat.

"We hopen dat alles goed gaat. Ik heb drie jaar gewacht om me weer bij mijn dochter te voegen, die in de VS is," zei een man die sprak op voorwaarde van anonimiteit. "Ik heb haar zeven jaar niet gezien."

De stap komt nadat de VS eind vorige maand diplomatieke besprekingen op het hoogste niveau met Cuba had. De banden tussen de twee landen werden ernstig verstoord tijdens het bewind van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

In maart kondigde de VS aan dat het zou beginnen met een "beperkte" en "geleidelijke" heropening van zijn ambassade- en consulaire diensten, en dat het een grote achterstand van aanvragen voor immigratievisa door Cubanen met familie in de VS zal gaan wegwerken.

Onder de Amerikaanse president Joe Biden zijn de betrekkingen tussen de twee naties gespannen gebleven vanwege migratie, aanhoudende Amerikaanse sancties tegen het eiland en het recente optreden van de Cubaanse regering tegen demonstranten van de oppositie.

Na de sluiting van de ambassade moesten Cubanen die naar de VS wilden emigreren tal van obstakels overwinnen, waaronder het reizen naar Colombia of Guyana om een ​​verzoek in te dienen. Velen kozen in plaats daarvan er voor om de gevaarlijke reis door Midden-Amerika en Mexico te maken om te proberen de VS binnen te komen als migranten zonder papieren.

De ontwikkeling komt ook op een moment dat de VS erop gebrand is een groeiend aantal Cubanen in toom te houden die de VS proberen binnen te komen, soms zonder documentatie. Vorige maand meldden de Amerikaanse grensautoriteiten dat het aantal Cubanen dat toegang tot het land zocht, van februari tot maart was verdubbeld tot 32.500 en nu vijf keer zo groot is als in oktober.

Volgens de US Customs and Border Protection zijn tussen oktober 2021 en maart van dit jaar meer dan 78.000 Cubanen het land binnengekomen vanuit Mexico.

Cuba eist ook dat de VS zich houdt aan een bilaterale immigratieovereenkomst die 20.000 Amerikaanse visa per jaar naar Cuba zou toestaan.

Cuba gaat gebukt onder de ergste economische crisis in bijna 30 jaar, grotendeels als gevolg van de pandemie van het coronavirus en de daaropvolgende afname van het toerisme.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April