Vuurgevechten drijven Haïtianen uit hun huizen
03 May 2022, 22:38
foto
Bewoners dragen hun bezittingen terwijl ze hun huizen ontvluchten vanwege aanhoudende vuurgevechten tussen rivaliserende bendes, in Port-au-Prince, Haïti. (Foto's: Reuters)


Haïtianen in de hoofdstad Port-au-Prince zijn maandag hun huizen ontvlucht toen vuurgevechten uitbraken tussen rivaliserende bendes, na botsingen tussen gewapende groepen waarbij vorige week minstens 20 doden vielen. De civiele beschermingsautoriteit van het land zei woensdag dat gevechten tussen de rivaliserende Chen Mechan en 400 Mawozo-bendes, duizenden dwongen hun huizen te ontvluchten.

De 400 Mawozo bende had in oktober vorig jaar een groep Amerikaanse en Canadese missionarissen ontvoerd.

Maandagmiddag klonken geweerschoten in de arme wijk Cite Soleil, waar tientallen paniekerige bewoners hun huizen verlieten en alle kanten op renden. Sommigen liepen met hun handen in de lucht om te laten zien dat ze niet gewapend waren, om te voorkomen dat ze aangevallen zouden worden.

Het was niet meteen duidelijk om welke bendes het ging of hoeveel mensen op de vlucht waren. Er waren ook gewapende mannen in burgerkleding aanwezig in de wijk die bekend staat als "La Plaine", vlakbij het ministerie van Landbouw van Haïti.

Het geweld tussen bendes in Haïti is verergerd sinds de moord op president Jovenel Moise afgelopen juli, en grote delen van het grondgebied van het land zijn nu buiten het bereik van de staatsautoriteiten.

Dat heeft ook de migratie naar de Amerikaanse kusten aangewakkerd, met een toenemend aantal Haïtianen dat nu over zee door de Bahama's reist in overvolle en niet-zeewaardige schepen.
Advertenties