SVJ: Ook in Suriname staat persvrijheid onder druk
03 May 2022, 13:34
foto


De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) staat vandaag, 3 mei, samen met beroepsgenoten stil bij de herdenking van de Internationale Dag van de Persvrijheid. Deze dag is in 1993 in het leven geroepen om regeringen te herinneren aan hun plicht, artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM), na te leven. Op deze dag staan journalisten wereldwijd stil bij de ethische en beroepscodes van het vak van journalist. Ook gedenken zij collega- journalisten die onder druk staan bij het uitoefenen van hun beroep en te maken hebben met onder andere intimidatie, bedreigingen en martelingen, met soms zelfs moord tot gevolg. Wereldwijd staat de beleving van de persvrijheid onder druk.

Het belangrijkste van de herdenking is te wijzen op de onafhankelijkheid van media en journalisten. Media en journalisten worden door de Verenigde Naties aangeduid als een onmisbare pijler van de democratie. In verband hiermee wil de SVJ nog eens haar ernstige bezorgdheid kenbaar maken over de grote druk waar de persvrijheid in Suriname de afgelopen maanden mee te maken heeft gehad. Het gaat daarbij onder andere over het mishandelen van journalist Jason Pinas door beveiligers van de vicepresident en zijn rol daarbij en zijn uitlatingen waarin hij de rol van de onafhankelijke media en journalisten bagatelliseert. Ook een recente oproep in het parlement om sancties te treffen tegen media en journalisten, keurt de SVJ ernstig af. De uitingen worden ervaren als een regelrechte aanslag op een van de pijlers van de democratie.

De Internationale Dag van de Persvrijheid staat dit jaar in het teken van ‘de impact van digitale media op de persvrijheid, vrije meningsuiting, toegang tot informatie en de veiligheid van journalisten'. Door de steeds verder groeiende opkomst van digitale media in Suriname bereikt de informatie de samenleving steeds sneller. Een mogelijk gevaar daarbij is dat het naleven van de ethische waarden en normen van het journalistieke beroep in het gedrang raken omdat steeds vaker ook niet-journalisten de samenleving bereiken. Het niet naleven van de journalistieke codes kan leiden tot de onduidelijkheden en nadelige gevolgen voor de samenleving. De SVJ doet dan ook een dringend beroep op media en journalisten zich te houden aan hun verantwoordelijkheid naar de samenleving en de ethische codes zoals verwoord in de internationaal geaccepteerde code van Bordeaux, strikt na te leven.

Met de hedendaagse uitdagingen voor zowel overheden als de beroepsgroep, is de SVJ ervan overtuigd dat slechts een dialoog tussen overheid en journalistiek het belang van de samenleving zal dienen. Dit zal leiden tot het naleven en respecteren van de persvrijheid en het recht van de burger op informatie.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April