India: Hittegolf funest voor tarweproductie en -export
03 May 2022, 06:50
foto
Boeren in een veld aan de rand van Indore, in de centrale Indiase deelstaat Madhya Pradesh gebruiken een maaidorser om geoogste tarwe in een tractortrailer te deponeren. (Foto: Reuters)


De tarweproductie in India lijkt in 2022 te dalen na vijf opeenvolgende jaren van recordoogsten, aangezien een scherpe, plotselinge temperatuurstijging medio maart de oogstopbrengsten van de op een na grootste graanproducent ter wereld, verminderde. De daling zou de Indiase export van het basisvoedsel kunnen beteugelen.

India profiteerde van een stijging van de wereldwijde tarweprijzen, nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Het exporteerde in het fiscale jaar tot maart een record van 7,85 miljoen ton, een stijging van 275% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Handelaren en overheidsfunctionarissen verwachtten een nieuwe recordoogst en zagen een kans om 12 miljoen ton te exporteren in het huidige fiscale jaar 2022-23.

Half februari, bijna een maand voor de recente hete periode, zei de regering dat India op koers lag om een ​​recordoogst van 111,32 miljoen ton graan te oogsten, een stijging ten opzichte van de 109,59 miljoen ton van het voorgaande jaar.

De regering moet haar productieramingen nog formeel herzien, maar een officieel bericht, gezien door Reuters, zei dat de productie dit jaar zou kunnen dalen tot 105 miljoen ton.

"Het productieverlies van tarwe, geheel op Indiase grond, bedraagt ​​ongeveer 6%, als gevolg van het verschrompelen van de tarwekorrels met ongeveer 20% als gevolg van terminale hitte en hittegolven", aldus de nota.

In 2022 registreerde India zijn warmste maart in 122 jaar, waarbij de maximumtemperatuur in het hele land opliep tot 33,1 graden Celsius, bijna 1,86 graden boven normaal, volgens gegevens die zijn verzameld door de door de staat gerunde India Meteorological Department.

"We hebben een eerste idee, maar het is nog wat vroeg om de omvang van het oogstverlies volledig te begrijpen", zei een hoge regeringsfunctionaris die het planten en oogsten in de gaten houdt.

In dit stadium heeft niemand een duidelijk idee over de omvang van het gewas, zegt Rajesh Paharia Jain, een in New Delhi gevestigde handelaar. "Het is een dynamische situatie, dus we zullen een tijdje moeten wachten om een ​​duidelijker beeld te krijgen", zei Jain.

"Op basis van de productieramingen die de regering in februari heeft uitgebracht, hadden we gemakkelijk veel meer dan 12 miljoen ton kunnen exporteren, maar het ziet er nu naar uit dat we ongeveer 10 miljoen ton zullen exporteren", zei hij.

Zelfs met het warme weer zou de Indiase tarwe-export de ladingen van vorig jaar gemakkelijk kunnen overschrijden, zei de regeringsfunctionaris.

Maar sommige handelaren zijn pessimistischer, en sommigen voorspellen een productiedaling van maar liefst 10%.

"Slopende voorraden op de spotmarkten wijzen op een grotere daling van de productie. Ik denk dat de productie met 10% zou kunnen dalen tot ongeveer 100 miljoen ton", zei het Indiase hoofd van de wereldwijde handelsonderneming, die niet met naam genoemd wilde worden. De regering zou de export kunnen beperken als de productie dichter bij een dergelijk niveau zou komen, zei hij.

In een toespraak tot de Indiase diaspora in Berlijn zei de Indiase premier Narendra Modi dat veel landen momenteel worstelen met een ernstig tekort aan tarwe. "Grote landen maken zich zorgen over voedselzekerheid en op dit moment komen Indiase boeren naar voren om de wereld te voeden", zei Modi.

Vóór de stijging van de wereldwijde tarweprijzen met bijna 50% waren de prijzen die werden betaald door de door de staat gerunde Food Corporation of India (FCI) hoger dan de wereldprijzen, waardoor de export onaantrekkelijk werd.

Nu kopen particuliere handelaren actief tarwe van Indiase boeren voor de export.
Volgens officiële gegevens zijn de tarwe-aankopen van FCI dit jaar tot nu toe 38% lager dan het voorgaande jaar.

Lokale prijzen zijn in sommige markten met 15% gestegen, zei een in Mumbai gevestigde dealer met een buitenlands handelsbedrijf, een ander potentieel teken van meer inkoop voor export en krapper aanbod.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April