Haïtiaanse bende houdt diplomaat vast voor losgeld
02 May 2022, 10:43
foto
De Haïtiaanse politie heeft moeite om bendegeweld in het land in te dammen. (Foto's: Reuters)


De Dominicaanse Republiek heeft er bij Haïti op aangedrongen alles in het werk te stellen om de veilige vrijlating van een van haar diplomaten, die vrijdag werd ontvoerd, te verzekeren. De handelsattaché van de Dominicaanse ambassade in Port-au-Prince, Carlos Guillén, werd door bendeleden ontvoerd terwijl hij op weg was naar de naburige Dominicaanse Republiek.

Dominicaanse functionarissen zeiden dat de 400 Mawozo-bende achter de ontvoering zat. De bende is berucht voor het ontvoeren van buitenlanders en het eisen van hoge losgelden.

In oktober ontvoerden 400 Mawozo 16 Amerikaanse burgers en een Canadees die in Haïti waren voor de NGO Christian Aid Ministries. De bende eiste voor elk van hen losgeld van US$ 1 miljoen.

De missionarissen en hun families slaagden er twee maanden later in om hun vrijheid terug te krijgen. Christian Aid Ministries zei dat twaalf van hen waren ontsnapt aan hun ontvoerders en dat vijf anderen eerder waren vrijgelaten. Het is niet duidelijk of er losgeld is betaald.

De Dominicaanse krant Listín Diario zei dat Guillén vanuit de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince over de weg naar Jimaní, een stad over de grens in de Dominicaanse Republiek, was gereisd toen het contact met hem werd verbroken.

De Dominicaanse ambassadeur in Haïti, Faruk Castillo, zei dat zijn collega was ontvoerd in de wijk Croix-des-Bouquets, ten oosten van de hoofdstad. Croix-des-Bouquets is het bolwerk van 400 Mawozo, dat door veiligheidsbronnen wordt beschreven als de grootste criminele bende in Haïti.

Dominicaanse media publiceerden een foto van de ontvoerde diplomaat en meldden dat de bende US$ 500.000 had geëist voor zijn vrijlating.

Ontvoeringen voor losgeld worden beschouwd als een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de machtige criminele groep. En hoewel het de ontvoeringen van buitenlanders zijn die veel media-aandacht hebben gekregen, zijn Haïtianen de belangrijkste slachtoffers.

Volgens het Haïtiaanse Centrum voor Analyse en Onderzoek naar Mensenrechten werden in 2021 meer dan 1.200 mensen ontvoerd, van wie slechts 81 buitenlanders. Tien procent van de ontvoeringen waren "collectieve ontvoeringen", waarbij bendeleden een groep mensen ontvoerden. In sommige gevallen zijn gewapende mannen tijdens kerkdiensten binnengestormd en hebben ze geestelijken gekidnapt.

De gewelddadige misdaad is in Haïti verergerd sinds de moord in juli op president Jovenel Moïse. Een maand geleden gingen duizenden mensen de straat op om te eisen dat de huidige opvolger van de president, Ariel Henry, meer zou doen om de criminele bendes van Haïti te bestrijden.
Advertenties