Column: Politieke Borrelpraat no. 712
01 May, 22:53
foto
Mones Nazarali van Actionnieuws Suriname voor het politiebureau van Nieuw Nickerie.


"Broeders van het drankorgel, wat gebeurt er in Nickerie? Het rommelt daar van alle kanten.”
“Giem tori, spiet kon, vertel op, give mi the news, man.”
“Er speelt een tilapia-tori. Die Monez action-news man van Nickerie heeft namens vissers geklaagd dat de boete van 120.000 SRD voor illegaal gevangen tilapia’s in het Bigipangebied te hoog was.”
“Dan hadden ze daar niet moeten gaan stropen.”
“Ja, maar hoeveel boete hebben die juristen uit de stad betaald die onlangs gepakt werden met gedode rode ibissen, een zwaar beschermde vogelsoort?”
“Wat scheelt ons in dit land als zelf hooggeschoolde mensen gaan stropen in beschermde gebieden?”
“Een andere rent achter een konijn en krijgt een schot uit een setigon in zijn been.”
“Is de eigenaar van dat geweer inmiddels achterhaald?”
“Anderen rijden met een ‘normale’ snelheid, raken ‘eventjes’ van de weg en rammen een volledige billboard bij de Hermitagemall. Wie betaalt de opruiming en de schade?”
“EBS-lantaarnpalen omver rijden werd eentonig, nu zijn billboards aan de beurt. Wildwest in het verkeer.”
“We gaan terug naar onze action-newsman Monis Nazru-baab-Ali, of fa’a neng, die naar aanleiding van die ‘tilapia-tori’ ernstige beschuldigingen heeft geuit aan het adres van de politiecommandant van Nickerie, ene comma Zaardjoe...”
“En toen?”
“Toen heeft comma Saardyoe die Moniz-man gelast om op het politiebureau te verschijnen, misschien als gevolg van die ernstige beschuldigingen.”
“Hai boi, wie wind zaait, zal storm oogsten. Heeft Action-newsman Monitz, zich inmiddels aangemeld op het politiebureau in Nieuw-Nickerie?”
”Nee, hij zegt dat z’n bloeddruk meteen skyhigh steeg, de dokter wilde hem zelfs opnemen, en gelastte dat hij rust moest houden, dus hij heeft ziekgemeld bij comma Sardjuh.”
“Ik zag een ellenlange life-babbelvideo van hem hieromtrent, waarin hij alvast heel dramatisch afscheid neemt van zijn followers, mocht hij niet levend terugkeren uit het politiebureau.”
“Ik kan me dat best voorstellen, na hetgeen een andere journalist, onze Jason P., voor de deur van DNA overkwam bij de auto van Zijne Excellentie de Vais-President.”
“En dan speelt in Nickerie voor de zoveelste maal die ‘backtrack-tori.”
“Jeetjesmina, wanneer houdt dat gelazer over die backtrack nou eens eindelijk op? Al tientallen jaren wil men de zaak daar ordenen, het lukt maar niet. Liggen die boothouders weer eens dwars tegen die ordening?”
“Nee, hou je vast aan de takken van de mast. Die boothouders zelf zijn naar de DC getogen en hebben haar juist dringend gevraagd om ordening.”   
“Heb je ooit! En wat zei de burgermoeder?”
“Ze zei dat ze geen beslissingen kon nemen.”
“Kan ze haar sterke arm, die comma en z’n Tilapia-brigade niet daarheen sturen om een paar ton aan boetes uit te delen?”
“Ik denk dat ze dan meteen een belletje uit de stad krijgt, zo van: mevrouw, trek de troepen van je snel terug, anders…”
“Maar wat willen die ontevreden boothouders?”
“Ze willen dat de route weer opengesteld wordt en dat de officiële instanties zoals politie en douane, aldaar aanwezig zijn om het inkomende en uitgaande verkeer te controleren.”
“Maar de pres himself heeft onlangs beloofd dat er binnen 5 dagen een oplossing komt. Volgens mij wacht de DC ook daarop. We benne benieuwd.”
“Weer zo belofte die schuld maakt.”
“Nou, in die kwestie van die te lage padie-opkoopprijs heeft de pres zijn belofte om klaarheid toch waargemaakt?”
“Dat is waar, maar niet dankzij het belabberd voorwerk van zijn onderkoning van Bisbas Zaken, Zijne Hoogheid Koning Albert von Belazericus.”
“Chan had deze potsenmaker al lang uit zijn kabinet moeten shuffelen. De man brengt hem steeds in problemen, levert amateuristisch werk en steeds moet Chan de scherven ruimen.”
“Is Chan niet door koning Albert in dat onsmakelijk ding gefrommeld om 150 visvergunningen aan die Guyanese vissers te beloven?”
“En stond onze Chan niet dankzij de sublieme waardeloze voorbereiding van zijn BisBis-minister voor een bijna lege zaal daar in Glasgow te spreken?”
“En kwam deze koning van Bisbos niet op de proppen met dat fromu doodgeboren ding van NV Surfin, nog wel achter de rug om van de coalitiepartners? Bijna a regering bos.’
“En bracht hij ook niet die vreemde deal binnen van die Waterstoffabriek die ergens op een beboste plantage verweg in Commewijne zou komen?”
“Inderdaad! En kijk hoe Chan in al deze gevallen met veel bochten en laplapu de schade maar moest zien te herstellen.”
“En pas nog weer. Lees het glashelder en met feiten opgebouwd artikel van Roy Khemradjah op Sterrennieuws: waarom dat zogenaamde visumvrij naar Suriname reizen van vooral de Diaspora per 1 mei niet is doorgegaan, weer eens vanwege een klungelige voorbereiding door dat basbis-ministerie.”
“Oké, mooi en waar, maar ik zeg: laat die diasporamensen ook 100 euro voor dat toeristenvisum betalen, ze bulken van dat geld daar. Steeds willen mensen binnen en buiten dit land maar alles van dit land gratis krijgen. Dat mot ophouwe!”
“Dus die koning Albert laat zijn president steeds beloften doen, die met applaus daar in Nederland of in Guyana of hier worden ontvangen, maar door onbekendheid met onze wetgeving kunnen zaken niet uitgevoerd worden, waardoor de pres steeds weer zwaar gezichtsverlies lijdt.”
“Nou, ik denk dat we met schelden en fitten op de persoon in feite niet verder komen; we spelen anders op de man en niet op de bal. Hij doet zijn best, heeft zeker kwaliteiten, maar het loopt bij de uitvoering van die mooie dingen steeds mis.”
“Ik zou allang een dubbele wasi zijn gaan nemen, want a man dies sowtu zodanig dat y’e kisi swa tifi, zure tanden, f’ing.”
“Tja jongens, wij hebben mooi praten hier vanaf de borreltafel, maar in de politieke praktijk gaat het echt niet zo makkelijk.”
“Vooral als je omringd blijft met knoeiers, blaaskaken, slijmballen, amateurs en vreetnapotters. Dan moet jij als manager van links en rechts rennen om brandjes te blussen en beloften te doen. Kijk nu weer met die wateroverlast in Brokopondo.”
“Tja, ba poti, ba hori, ba tyari.”
“Daarop proost ik. Proost.”
“Ja, maar ik had nog kwesties. Ik stoor me niet aan dat ‘proost’-ding, ik ga gewoon door met het stellen van mijn vragen.”
“Doe maar, dan ga je die zelf beantwoorden. Wij gaan ervandoor. Doei.”

Rappa
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August