Interim-bestuur SVB: ‘Wij wachten op bestuursoverdracht’
29 Apr 2022, 17:48
foto
Het interim-bestuur van de SVB tijdens de persconferentie: vlnr Raoul Hellings, Aniel Ghisaidoobe (penningmeester), Poetini Atompai (voorzitter), Marleen Cameron (secretaris) en Ernia Wamenie. (Foto: Diederik Samwel)


Het interim-bestuur van de SVB dat gisteravond de taken overnam van het bestuur-Krishnadath, schrijft binnenkort bestuursverkiezingen uit die binnen nu en zes weken moeten plaatsvinden. Tijdens een druk bezochte persconferentie gaf voorzitter Poetini Atompai aan dat het interim-bestuur voor die tijd de lopende zaken afhandelt. De aanstaande bestuurswisseling heeft volgens hem geen gevolgen voor de voetbalcompetities en evenmin voor de nationale herenselectie.

Interim penningmeester Aniel Ghisaidoobe is niet onder de indruk van het statement van John Krishnadath dat het interim-bestuur ‘illegitiem en niet statutair’ zou zijn. Krishnadath heeft bekendgemaakt dat de activiteiten van de SVB onder zijn bestuur normaal doorgaan. Ghisaidoobe gaat ervan uit dat het donderdagavond afgezette bestuur onder leiding van Krishnadath de komende dagen de zaken overdraagt en inzage biedt in alle dossiers. ‘Wij hebben tijdens de ALV van gisteravond volgens de statuten gehandeld.’

Ghisaidoobe wijst daarbij op artikel 10 lid 3 uit het reglement van de SVB. ‘Misschien is het goed wanneer Krishnadath de statuten nog eens doorneemt. Het vorige bestuur wilde de vergadering verdagen maar wanneer minimaal een derde van de leden het daar niet mee eens is, moet de vergadering gewoon doorgaan.’ Zo kon tijdens het vervolg van de vergadering, nadat het bestuur-Krishnadath en 23 leden de vergaderzaal hadden verlaten, een motie van wantrouwen worden aangenomen met een meerderheid van 26 tegen 1.

Tijdens de persconferentie gaven de leden van het interim-bestuur aan dat het afzetten van het bestuur al langer in de lucht hing. Recent was er het schandaal met de nationale damesselectie dat niet meer onder het bestuur-Krishnadath wil uitkomen. Ook de arbiters hebben volgens Atompai herhaaldelijk hun onvrede geuit over vergoedingen die structureel onder de door de FIFA vastgestelde norm zitten.

Ernstiger zijn de praktijken als het opkopen of zelfs vervalsen van machtigingen. Zo viel tijdens de algemene ledenvergadering van donderdag ‘ineens een extra machtiging van West United uit de hemel. Terwijl de FIFA het werken met machtigingen afkeurt’, zegt Ghisaidoobe. Daarnaast vindt al langere tijd politieke beïnvloeding plaats, hetgeen volgens Ghisaidoobe door de FIFA ten strengste verboden is. De bestuursleden wilden hierbij geen namen prijsgeven.
Ook werd een voorbeeld gegeven van het omkopen van stemgerechtigden voorafgaand aan de bestuursverkiezing vorig jaar maart. Atompai hield daarbij bankafschriften van de Coronie Sportbond omhoog. Het zou gaan om een bedrag van 600 duizend SRD. ‘Hierover laten we een fraudeonderzoek in gang zetten.’

Atompai vertegenwoordigt voetbalclub Happy Boys in het interim-bestuur terwijl Ghisaidoobe namens Leo Victor optreedt. Het bestuur bestaat verder uit secretaris Marleen Cameron (Flamingo), Eria Wamenie (Botopasi) en Raoul Hellings (Groningen). De leden hebben niet de ambitie om zitting te nemen in het nieuwe gekozen bestuur.

Diederik Samwel
Advertenties