Regering mag e-paspoort uitgeven; wet aangenomen
29 Apr 2022, 00:00
foto
De Wet Reisdocumenten is met 29 algemene stemmen aangenomen donderdag. De oppositie nam niet deel aan de vergadering. (Foto: DNA)


De Nationale Assemblee heeft donderdag met algemene 29 stemmen de Wet Reisdocumenten goedgekeurd. Dit houdt in dat er toestemming is gegeven aan de regering voor het verstrekken van e-paspoorten, middels opname van biometrische gegevens en elektronische eigenschappen. De behandeling werd gisteren in recordtijd afgerond, aangezien de NDP en de BEP fractie uit protest de vergadering hadden verlaten. Zij stelden dat de humanitaire hulp aan Brokopondo prioriteit had boven de behandeling van deze wet. 

Eerder is ook de e-ID geïntroduceerd. Dit werkt nog niet optimaal, omdat er nog ongeveer US$ 6 miljoen moet worden betaald aan het Servische bedrijf Vlatacom. Het bedrijf dreigt de diensten aan Suriname stop te zetten, waardoor de uitgifte van e-ID's in gevaar komt, deelde minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken mee. In feite komen op de biometrische reisdocumenten dezelfde gegevens als op de e-ID. De e-rijbewijzen zijn al in overeenstemming met de e-ID, waarbij dezelfde foto wordt gebruikt.

Deze wet heeft onder andere tot doel het verstrekken van fraudebestendigere reisdocumenten. Dit zal leiden tot een verbeterd elektronisch beheer van het reisdocumentenbestand. De opname van biometrische gegevens biedt de mogelijkheid om identiteitsfraude waaronder look-alike fraude tegen te gaan. De reisdocumenten, met uitzondering van het noodpaspoort en een laissez- passer, die vervaardigd zullen worden, bevatten de gegevens die in het reisdocument zijn genoteerd en een elektronische gegevensdrager waarin data is opgeslagen. De toegang tot de elektronische gegevens geschiedt uitsluitend middels een documentenlezer. Een e-paspoort, dat SRD 1.000 zal kosten, zal 10 jaar geldig zijn in plaats van 5 jaar zoals het nu het geval is.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, merkte op vragen op dat het e-paspoort niks te maken heeft met visumvrij reizen naar Europa. De regering heeft met diverse Shengenlanden gesproken over visumvrij reizen. Daarvoor is het wel nodig om de reisdocumenten aan te passen. Ramdin voerde aan dat wereldwijd e-paspoorten worden ingevoerd. Uiteindelijk zal dat de norm worden. Ook diverse Caricomlanden hebben al een e-paspoort geïntroduceerd.

Commissievoorzitter Kishan Ramsukul (VHP) merkte op dat door het e-paspoort reizen voor Surinamers veel gemakkelijker zal worden. Op luchthavens kunnen zaken via het scannen van het paspoort al in orde worden gemaakt, zonder dat er in de rij hoeft te worden gestaan bij de immigratie en de douane. Zo'n paspoort brengt veel voordelen met zich mee. Hij merkte op dat bij de uitvoering van deze wet ook gekeken moet worden naar Surinamers die deze moderne diensten kunnen leveren. Tot nu toe is in zee gegaan met buitenlandse bedrijven.

In de commissie die de wet heeft voorbereid voor de openbare behandeling hadden ook zitting: Soewarto Moestadja (NDP), Miquella Soemar-Huur (ABOP), Tashana Lösche (NDP), Ronny Aloema (VHP), Ebu Jones (NDP) en Chuanrui Wang (VHP).
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April