CBvS doet landelijke nulmeting financiële inclusie
28 Apr 2022, 00:00
foto


Om financiële producten en diensten toegankelijk te maken, zal de Centrale Bank van Suriname (CBvS) landelijk een nulmeting houden. Er zal eerst een pilot worden uitgevoerd in drie districten, waarna de enquête in september in het gehele land zal worden gehouden. Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met het Instituut voor Maatschappijwetenschappelijk Onderzoek (IMWO).

Voor de ontwikkeling van een Nationale Financiële Inclusie (gelijke financiële kansen voor iedereen) Strategie (NFIS) en Nationale Financiële Educatie (Financiële geletterdheid) Strategie (NFES) is betrouwbare data een noodzaak. Vandaar dat de CBvS heeft gemeend een nulmeting te doen naar de hiaten en knelpunten van financiële inclusie en educatie en daarmee de beginsituatie in Suriname vast te stellen. Met de verzamelde data zal de Bank beleid formuleren om financiële producten en diensten toegankelijker en geschikter te maken voor degenen die tot nog toe uitgesloten zijn van het formele financiële systeem. Dit project is opgenomen in het Strategisch Plan 2021-2024 van de CBvS.

Voor het verwezenlijken van dit project krijgt de CBvS de ondersteuning van de internationale organisatie de ‘Alliance for Financial Inclusion’ (AFI). Het IMWO zal de enquête uitvoeren onder de doelgroep; de beroepsbevolking in de leeftijdsklasse 15 jaar en ouder. Er zullen verbanden gelegd worden tussen de 3 indicatoren: de toegang tot, het gebruik en de kwaliteit van financiële producten en diensten aangeboden door formele financiële instellingen in Suriname. Er zal met name informatie over gender, jeugd en ondernemerschap verzameld worden.

Voorafgaand aan het nationale onderzoek, zal er een pilotstudie in drie districten plaatsvinden, te weten Paramaribo (urbaan), Saramacca (ruraal) en Brokopondo (binnenland). De steekproefomvang van de pilotstudie, die gepland staat voor de eerste twee weken van mei 2022, bedraagt 420 eenheden. Na de uitvoering van de pilotstudie zal in de periode juli tot en met september 2022 het groot onderzoek plaatsvinden in alle tien districten, met een steekproefomvang van 3577 eenheden. De steekproef zal genomen worden door het Algemeen Bureau voor de Statistieken (ABS).

Middels een digitale gestandaardiseerde enquête zal de data verzameld en verder verwerkt worden. Om dit onderzoek uit te voeren zullen ongeveer 20 enquêteurs van het IMWO goed getraind en geïnstrueerd worden. De enquêteurs van het IMWO zullen tijdens het onderzoek duidelijk herkenbaar zijn aan hun naambadge.

De Centrale Bank van Suriname rekent op de medewerking van de samenleving bij het invullen van de enquête, teneinde dit project succesvol te doen verlopen.  

Bij vragen kunt u contact opnemen met Mw. Harnandan te bereiken op het nummer 473741 toestel 2502/2501 of op het emailadres nulmeting@cbvs.sr.

Advertenties