Ongelijkheid Latam en Cariben hoofdoorzaak hoge Covid-sterftecijfer
27 Apr 2022, 18:53
foto
Latijns-Amerika en het Caribisch gebied waren goed voor bijna een derde van de wereldwijde COVID-19-sterfgevallen tussen 2020 en februari 2022, ondanks dat er slechts 8,4% van de wereldbevolking woont, zo blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International en het Centrum voor Economische en Sociale Rechten. (Foto: Reuters)


Ongelijkheid in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is de hoofdoorzaak van de hoge Covid-19-sterftecijfers in de regio. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van Amnesty International en het Centrum voor Economische en Sociale Rechten.

Bij het onderzoeken van statistieken vanaf het begin van de pandemie in 2020 tot februari van dit jaar, onthulde het woensdag vrijgegeven rapport dat meer dan 1,6 miljoen mensen in Latijns-Amerika stierven aan Covid-19-gerelateerde oorzaken. Dat zou betekenen dat Latijns-Amerika verantwoordelijk is voor bijna een derde (28 procent) van de totale Covid-19-sterfgevallen – ondanks dat slechts 8,4 procent van de wereldbevolking in de regio woont.

"De sterftecijfers van Covid-19 zijn over de hele wereld hoog, maar in Latijns-Amerika zijn de aantallen onevenredig in vergelijking met de bevolking”, vertelde Amnesty-onderzoeker Diego Vazquez aan Al Jazeera.

Het rapport noemt "onthutsende ongelijkheid" als een van de belangrijkste redenen achter de sterftecijfers, naast lage uitgaven voor de volksgezondheid, slechte sociale zekerheid en historisch lage belastingen.

Van de 17 genoemde Latijns-Amerikaanse en Caribische landen had Peru de hoogste sterftecijfers per hoofd van de bevolking, met armoede en al bestaande gezondheidsproblemen als voornaamste redenen. In Brazilië werden rassendiscriminatie en het gebrek aan toegang tot gezondheidsvoorzieningen voor minderheidsgroepen en inheemse volkeren als de belangrijkste factoren aangemerkt.

Hoewel er geen "one size fits all"-oplossing is, benadrukt het rapport ongelijkheid als een veelvoorkomende "mensenrechtencrisis" in de regio die dringend moet worden aangepakt om herhaling van het scenario te voorkomen.

In Chili, een van de meest welvarende landen in de regio, benadrukte Amnesty de valkuilen van het grotendeels geprivatiseerde gezondheidszorgsysteem van het land, dat exclusief is voor degenen die het zich kunnen veroorloven. "In Chili heeft 20 procent van de rijksten van het land 10 keer meer dan de armsten, wat verschrikkelijk is", zei Vazquez. Hij benadrukte dat Chili het op zes na hoogste aantal Covid-19-sterfgevallen per hoofd van de bevolking had, na Peru, Brazilië, Colombia, Paraguay en Mexico. "Gezien de middelen die Chili heeft, zijn de resultaten niet wat je zou verwachten", zei hij.

Amnesty presenteerde het rapport maandag aan gezondheidsfunctionarissen van de regering van de Chileense president Gabriel Boric, waarbij ze nota nam van de toewijding van de regering aan mensenrechten. Boric's verkiezingsbeloften omvatten het herzien van geprivatiseerde sectoren en het verhogen van de overheidsuitgaven. Eerder deze maand bevestigde de regering plannen om het minimumloon te verhogen van 424 dollar (350.000 pesos) naar 496 (400.000 pesos) als onderdeel van een economisch herstelplan van 3,7 miljard dollar na de pandemie.

De presidentiële agenda van Boric, die in maart aantrad, brengt bovendien drastische hervormingen in de Chileense gezondheidssector in kaart, waarbij een universele gezondheidszorg wordt ingesteld en de particuliere prijzen "sterk worden gereguleerd".

Bank of America waarschuwde echter dat stijgende inflatiecijfers een belangrijk obstakel zullen zijn voor de hervormingsambities van Boric.

Ondertussen drong het rapport van Amnesty er bij Chili op aan om de uitgaven voor de openbare gezondheidszorg te verhogen van 4,7 procent van het bruto binnenlands product (BBP) tot ten minste 6 procent. "Het is moeilijk", erkende Vazquez. "Dit zijn langetermijndoelstellingen die niet van de ene op de andere dag zullen worden bereikt."
Advertenties