President: Spuien van water gebeurt op deskundige wijze
26 Apr 2022, 04:46
foto
President Chan Santokhi heeft zich maandag per helikopter georiënteerd in het district Brokopondo, dat te kampen heeft met wateroverlast. (Foto: CDS)


De waterstand in het stuwmeer is vrij hoog, waardoor het spuien, dat op deskundige wijze plaatsvindt, nog een tijdje zal voortduren. President Chan Santokhi merkt op dat wanneer het water door het spuien niet wordt losgelaten, er een enorme kans is dat de dam in elkaar kan storten. “Als de dam in elkaar stort, dan ligt heel Suriname onder water. Er moet meer voorlichting en communicatie komen", meent het staatshoofd.

De president heeft zich maandag per helikopter georiënteerd in het gebied. Het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR), het clusterteam van ministers en de districtscommissarissen hebben de opdracht gekregen om te inventariseren wat de schade is, zegt Santokhi. Hij geeft aan dat de regering op dit moment doorgaat met het bieden van hulp en creëren van faciliteiten in Paramaribo en de gebieden waar de mensen terugtrekken voor opvang. Volgens de president komen alle logistieke en infrastructurele voorzieningen in orde om de mensen effectief hulp te kunnen bieden, meldt de Communicatiedienst Suriname.

De observatie van de president is een bevestiging van eerdere informatie die hij gekregen heeft van het clusterteam van ministers, welke zijn aangewezen om de wateroverlast en de gevolgen daarvan goed te monitoren. “Vanaf dag een zijn de ministers in samenwerking met het NCCR bezig met de maatregelen”, laat de regeringsleider weten. De dorpen Klaaskreek, Nyun Lombé, Balingsoela, Lebi Doti, Drepada en zelfs het centrum van Brokopondo, liggen blank.

De hulp die de mensen krijgen, moet goed gecoördineerd zijn. “De waterstand is hoog op het meer met als gevolg dat je moet gaan spuien. Er is een deskundig team dat te werk gaat op basis van wetenschappelijke benaderingen en analyses. Het spuien gebeurt op een vakkundige wijze met het juiste volume lozen van het water”, stelt Santokhi. Hij merkt op dat met terechtkomen van zoveel water in de Surinamerivier in combinatie met veel neerslag, de gebieden langs de rivier blank komen te liggen.

Santokhi voert aan dat Suriname ook onderdeel is van een wereldprobleem, namelijk global warming. “Het klimaat en weer worden hierdoor beïnvloedt, waardoor wij in de verschillende landen andere omstandigheden krijgen. Wij moeten hierop inspelen en ons milieu beschermen”, aldus het staatshoofd. De president heeft geaccentueerd dat er breedvoerig gediscussieerd zal worden om met duurzame en structurele oplossingen te komen. Het beleidsonderdeel milieu staat hoog op de agenda van de regering.
Advertenties