Elon Musk neemt Twitter over voor $ 44 miljard
25 Apr 2022, 18:52
foto
Na de geboorte van Twitter in 2006 doorstond het bedrijf een reeks crises, waaronder een omwenteling in het management die leidde tot de verwijdering van mede-oprichter Jack Dorsey in de begindagen van Twitter en zijn uiteindelijke terugkeer in 2015. (Foto: Bloomberg)


Elon Musk heeft maandag een deal gesloten om Twitter Inc te kopen voor US$ 44 miljard contant in een transactie die de controle over het sociale-mediaplatform dat wordt bevolkt door miljoenen gebruikers en wereldleiders zal verschuiven naar 's werelds rijkste persoon. Het is een baanbrekend moment voor het 16-jarige bedrijf dat naar voren kwam als een van 's werelds meest invloedrijke openbare platformen en nu voor een reeks uitdagingen staat.

Discussies over de deal, die vorige week onzeker leek, versnelden in het weekend nadat Musk Twitter-aandeelhouders had uitgelokt met financieringsdetails van zijn bod. Onder druk begon Twitter te onderhandelen met Musk om het bedrijf te kopen tegen de voorgestelde prijs van US$ 54,20 per aandeel.

"Vrijheid van meningsuiting is de basis van een functionerende democratie, en Twitter is het digitale stadsplein waar zaken worden besproken die van vitaal belang zijn voor de toekomst van de mensheid", zei Musk in een verklaring.

De aandelen stegen na het nieuws met 6% tot US$ 51,90. De deal vertegenwoordigt een premie van bijna 40% op de slotkoers van de dag voordat Musk bekendmaakte dat hij een belang van meer dan 9% had gekocht. Toch ligt het aanbod onder het bereik van US$ 70 waar Twitter vorig jaar handelde.

Maandag vertelde Musk zijn meer dan 80 miljoen volgers dat het bedrijf een enorm potentieel heeft en dat hij het beter wilde maken door nieuwe functies toe te voegen, waardoor de algoritmen open source werden om het vertrouwen te vergroten en spambots te verslaan.

"Ik denk dat als het bedrijf genoeg tijd had gekregen om te transformeren, we aanzienlijk meer zouden hebben verdiend dan wat Musk momenteel aanbiedt", zegt Jonathan Boyar, directeur van Boyar Value Group, dat een belang heeft in Twitter. Hij voegde er echter aan toe: "Deze transactie versterkt onze overtuiging dat als de openbare markten een bedrijf niet naar behoren waarderen, een overnemende partij dat uiteindelijk wel zal doen."

De zet van Musk zet een traditie voort van miljardairs die controle verwerven over invloedrijke mediaplatforms, waaronder de overname van de New York Post door Rupert Murdoch in 1976 en de Wall Street Journal in 2007 en de overname door Jeff Bezos van de Washington Post in 2013.

De transactie werd goedgekeurd door de raad van bestuur en is nu onderworpen aan een stemming van de aandeelhouders. Er worden geen hindernissen op het gebied van regelgeving verwacht, aldus analisten.

Daniel Ives, een analist bij Wedbush, zei dat de raad van bestuur van het bedrijf met zijn rug "tegen de muur" stond toen Musk zijn financieringspakket had uitgewerkt en er geen andere bieders of witte ridders naar voren kwamen.

In een voorbereide verklaring zei het bedrijf dat Musk US$ 25,5 miljard aan schuld- en margeleningen heeft veiliggesteld en een kapitaaltoezegging van US$ 21 miljard heeft verstrekt.

Het buitensporige belang van Twitter als spreekbuis voor politici, politieke dissidenten en activisten logenstraft zijn relatief kleine omvang.

Hoewel het slechts ongeveer een tiende is van de grootte van veel grotere sociale-mediaplatforms zoals Meta Platforms Inc's Facebook, wordt het gecrediteerd voor het helpen uitlokken van de opstand van de Arabische Lente en wordt het ervan beschuldigd een rol te spelen in de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

Nadat Twitter voormalig president Donald Trump had verboden vanwege bezorgdheid over het aanzetten tot geweld na de aanslag op het Capitool in de Verenigde Staten van vorig jaar door zijn aanhangers, tweette Musk: "Veel mensen zullen super ongelukkig zijn met hightech aan de westkust als de de facto scheidsrechter van vrijheid van meningsuiting."

Republikeinen juichten maandag het nieuws van een mogelijke overname van Twitter door Musk toe en gokten op het herstel van Trump op de dienst.

Trump, wiens bedrijf een rivaal voor Twitter opbouwt, Truth Social genaamd, zei dat hij niet zal terugkeren naar Twitter, volgens een Fox News-interview.

Het Witte Huis weigerde maandag commentaar te geven op de deal van Musk, maar zei dat president Joe Biden zich al lang zorgen maakt over de kracht van sociale-mediaplatforms. "Onze zorgen zijn niet nieuw", zegt Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki, eraan toevoegend dat de platforms verantwoordelijk moeten worden gehouden. "De president heeft lang gesproken over zijn zorgen over de kracht van sociale-mediaplatforms, waaronder Twitter en anderen, om verkeerde informatie te verspreiden."
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April