IDB leent Suriname begrotingssteun van US$ 50 miljoen
25 Apr 2022, 02:53
foto
Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning en IDB-president Mauricio Claver-Carone na de ondertekening van de overeenkomst.


De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) geeft Suriname begrotingssteun. De eerste tranche van US$ 50 miljoen is goedgekeurd. Op het hoofdkantoor van de IDB in Washington heeft minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning de speciale leningsovereenkomst getekend. Namens de IDB tekende president Mauricio Claver-Carone. Deze lening heeft een trekkingsperiode van 1 jaar, een aflossingsperiode van 7 jaren, een grace periode van 3 jaren en een rente van tussen de 2-3% per jaar.

De minister memoreerde dat de IDB een van de eerste internationale financieringsinstellingen was die bij de gang naar het IMF aan Suriname haar volledige steun had toegezegd. Direct na de goedkeuring van het IMF-programma werd de nu getekende lening Macroeconomic Emergency Program to Protect Economic and Social Development, met Suriname voorbereid. Deze speciale ontwikkelingslening moet daarom ook gezien worden als ondersteuning bij de uitvoering van het IMF-programma, meldt het ministerie. In februari van dit jaar zijn ook drie reguliere leningen met de IDB getekend voor een totaalbedrag van US$ 85 miljoen voor ondersteuning in de sociale sector, het onderwijs en drinkwater.

De IDB-president complimenteerde Suriname met de uitvoering van het IMF-programma. Hij benadrukte dat Suriname mag blijven rekenen op technische en financiële ondersteuning van de IDB. Verder gaf hij aan dat Suriname een veelbelovende toekomst tegemoet gaat. Achaibersing sprak zijn dank en waardering uit voor het vertrouwen en de ondersteuning van de IDB in de regering van Suriname en noemde ze een betrouwbare partner waarop Suriname kan rekenen. Er zijn reeds vergevorderde plannen voor een vlotte uitvoering van deze middelen met name ten behoeve van de private sector, de sociale sector, infrastructuur en capaciteitsversterking. Minister Achaibersing nodigde de IDB-topper uit voor een bezoek aan Suriname, hetgeen waarschijnlijk in juni van dit jaar zal plaatsvinden.  
De totale delegatie van Suriname onder leiding van de minister van Financiën en Planning, de governor van de Centrale Bank en de ambassadeur in Washington, was aanwezig bij deze ceremonie. Voorafgaand aan de ondertekening van deze lening is er goedkeuring gevraagd en verkregen van het Bureau voor de Staatsschuld.
Advertenties