Warme vriendschap met India, koude oorlog met China
25 Apr 2022, 16:50
foto


De fundamentalistische Hindoe organisaties in India worden aangeduid onder de collectieve naam Sangh Parivar (familie van organisaties), die bestaat uit verschillende groepen, waarvan de belangrijkste zijn: de Rashtriya Swayamsevak Sangh (Nationale Vrijwilligers Organisatie, RSS): de Vishwa Hindu Parishad (Wereld Hindoe Raad, VHP), de Shiv Sena (Leger van Shivaji) en de Bajrang Dal (Leger van Hanoeman). Maar de belangrijkste organisatie binnen de Sangh Parivar is de officieel in 1980 gevormde politieke partij bekend onder de naam Bharatiya Janata Party (Indiase Volks Partij, BJP), die nu aan de macht is.

De Hindutva ideologie
De ideologie van de Sangh Parivar wordt aangeduid als Hindutva, een term die in 1923 is bedacht door Vinayak Damodar Savarkar in zijn boek Hindutva: who is Hindu? Volgens Savarkar is het Indiase subcontinent het thuisland van de Hindoes. Hij beschouwt als Hindoes allen, die India als hun moederland (matrubhumi), hun vaderland (pitrubhumi) en hun heilige land (punyabhumi) beschouwen. Het is op grond van deze conceptie dat Indiase Hindoe fundamentalisten, de Hindoes die buiten India zijn geboren niet als echte Hindoes beschouwen, omdat het idee ook is dat Hindoe goden niet overzee reizen.
 
Vanuit deze Hindutva ideologie is ook te verklaren waarom het Christendom en de Islam als ‘binnengedrongen vreemde religies’ worden beschouwd, omdat die buiten India zijn ontstaan, in tegenstelling tot het boeddhisme, Jaïnisme en Sikhisme.
 
Reeds voor de onafhankelijkheid van India in 1947 is er een politieke stroming, die India tot een Hindoestaat wil maken. De meest bekende vertegenwoordiger van deze stroming is de paramilitaire organisatie Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). Deze stroming wil van India een exclusieve hindoe-natie maken waar elke andere cultuur of religie ondergeschikt wordt aan het Hindutva.  Door de jaren heen heeft de RSS plus aanverwante organisaties altijd steun betoond aan de BJP die het Hindutva in de praktijk brengt. Veel kaders van de BJP, onder wie Narendra Modi, hebben zich al op jonge leeftijd aangemeld bij de RSS.

Vriendschap met India, koude oorlog met Volksrepubliek China
Begin mei 2021 bespraken de leiders van de EU met premier Modi hun strategische partnerschap gebaseerd op democratie, vrijheid en respect voor de mensenrechten. Dit partnerschap heeft als belangrijk doel de Volksrepubliek China te isoleren. Zo heeft de EU een kersverse investeringsakkoord met China vooralsnog in de koelkast gestopt.
Deze handeling van de EU indiceert een warme vriendschap met Modi’s India en een koude oorlog met China. De EU en ook de Verenigde Staten van Amerika zien India als een bondgenoot om China te isoleren.

Dezelfde Modi die gedurende 10 jaren geen visum kreeg om naar de VS en Engeland af te reizen vanwege zijn rol in de rellen in Gujarat in 2002. Modi werd toen beschuldigd van oproepen tot geweld, waarbij meer dan duizend doden vielen, voornamelijk moslims. Door een commissie van het Hooggerechtshof werd hij in 2012 vrijgesproken.

India de nieuwe pijler van het Imperialisme
Het anti-moslimbeleid van Modi wordt buiten de Indiase grenzen goed gevolgd. Vooral extreem rechtse partijen uit Europa, waaronder het Belgische Vlaams Belang, gaan op studiereis naar India. De diplomatieke reisverboden die Modi kreeg na zijn rol in de rellen van Gujarat, werden na zijn verkiezing tot premier ingetrokken.

Sinds Modi in 2014 zijn investeringsprogramma Make in India lanceerde, zijn de grenzen open voor buitenlandse multinationals. Dat zorgde ervoor dat India de meeste buitenlandse investeringen ter wereld kreeg, meer dan de VS en China. Bedrijven zoals General Motors, Peugeot, Tesla, Samsung, Lenovo en nog veel anderen hebben vooral sinds 2014 voet aan wal gezet in India. De groeiende verbinding tussen de Indiase economie en de westerse landen zorgt  ervoor dat op het wereldtoneel  India een grotere rol speelt dan voorheen.

De VS zien in de agressieve politiek van Modi een bondgenoot voor de nieuwe Koude Oorlog tegen China. Zowel Obama, Trump als Biden zijn grote verdedigers van Modi’s India.  Obama was de eerste Amerikaanse president die in 2014 als hoofdgast was uitgenodigd voor de herdenking van de Indiase onafhankelijkheid. President Biden nodigde Modi uit voor de “Quad”, de “veiligheidsdialoog-met-vier” (VS, Japan, Australië en India), een soort nieuwe NAVO, duidelijk tegen China gericht.

In Europa wordt Modi als een partner gezien bij het indammen van China’s macht.  Ursula von der Leyen (EU) noemt Modi “een betrouwbare en gewaardeerde partner” en Boris Johnson noemt Modi “een goeie vriend”.
De mensenrechtenschendingen van Modi zijn door het Westen al lang vergeten, ondanks dat er nog altijd dagelijks mensen worden vermoord, verkracht, gevangengenomen of gedeporteerd omwille van hun religie en afkomst. Zo lang Modi de belangen van de kapitalisten in India en het westen behartigt, hoeft hij zich geen zorgen te maken.

Rudie Alihusain

Bronnen:
Brigitta Stephen; Indiase premier Modi: hard rechts en rascistisch met goedkeuring van het westen, Solidair.org, Brussel, mei 2021
Radikha Jha; Smell, Viking Penguin India, Nieuw Delhi, 1999
Madeleine Albright; Madame Secretary, Miramax Books, New York, 2003

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April