Mathoera: Suriname gastland leger samenwerkingsprojecten
21 Apr 2022, 00:01
foto
Amerikaanse militairen uit South Dakota zijn dinsdag in Suriname aangekomen. Zij zullen Medrete houden en gratis medische zorg aanbieden in Brokopondo. (Foto: VS ambassade Paramaribo)


Komende periode is het een toestroom van groene uniformen in Suriname. Het Nationaal Leger (NL) heeft nu collega militairen uit de Verenigde Staten van Amerika op bezoek en ontvangt binnenkort die uit Nederland en Frans-Guyana. De buitenlandse troepen doen Suriname aan voor trainingen. Dinsdag arriveerden 31 militairen van de Amerikaanse South Dakota National Guard (SDNG), zegt Defensieminister Krishna Mathoera aan Starnieuws. “Zij zullen hun reguliere Medical Readiness Training & Exercise (Medrete) houden en gratis medische en tandheelkundige hulp bieden aan personen in het district Brokopondo.”

De Medrete zou aanvankelijk eerder worden gehouden, maar onder meer de coronapandemie leidde steeds tot uitstel van de missie. Na Brokopondo, doen de Amerikanen district Wanica aan voor een renovatie van een schoolgebouw. De Amerikanen blijven tot de eerste week mei in Suriname en krijgen ondersteuning van het NL.

Kort na de Medretre volgt de Jungletraining voor de Nederlandse militairen. De oefengebieden van het NL in het Surinaamse oerwoud zullen dan de ‘gevechts- en overlevingskampen’ zijn voor de Nederlandse rode baretten en mariniers. “Bijkans 250 militairen zullen gedurende twee maanden hier aanwezig zijn met hun materieel.” Tijdens de training liften de Surinaamse militaire instructeurs mee en krijgen legerlocaties een upgrade.

Win-win
Ongeveer 120 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers volgen in mei en juni de Jungle Warfare (Instructors) Course. “Het is een win-win voor beide landen.” Suriname komt onder meer in met de verblijfplekken en trainingslocatie, oefengebieden van het leger in de bossen. “Verder bieden wij technische ondersteuning en waar nodig militaire instructeurs, gespecialiseerd in het kennen en overleven in de jungle.” Anderzijds doen de Nederlandse militairen kennis op in de jungle, zoals leren vechten en overleven met weinig middelen in oerwoudgebied.

Tegenprestatie en spin-off effecten

De overige 130 militairen, het ondersteunende team zal werken aan de renovatie en opknapbeurten van onder meer Surinaamse legertrainingslocaties. “Iets meer dan SRD 2,6 miljoen wordt door hen geïnvesteerd in de renovatieprojecten.” Mathoera verkoos deze vorm van tegenprestatie boven de schenking van militair materieel, zoals in het verleden bij de eerdere trainingen.

Verblijf van alle buitenlandse militairen betekent natuurlijk ook andere lokale inkomsten. “Er zijn spin-off effecten voor het bedrijfsleven die goederen en diensten leveren, zoals water en vuilverwerking.”

Wisselwerking
Suriname heeft de afgelopen twee jaren de defensiesamenwerking met verschillende landen opgepakt, verstevigd en is die aan het uitdiepen, zegt Mathoera. Die met de SDNG bestaat al 16 jaar en met Nederland is er een historische relatie. Alle samenwerkingen zijn gebaseerd op een win-win samenwerking, benadrukt zij.

Niet lang na de Nederlandse Jungletraining komen de Franse militairen voor een schietoefening naar ons land. Dan zal de schietbaan intussen al zijn opknapt door de Nederlanders. Begin van het jaar volgden Surinaamse militairen een gevechts- en medische training en jungle combatopleiding in Frans-Guyana.

Terugkeer jungletraining
De terugkeer van de jungletraining kwam vorig jaar al ter sprake tijdens het bezoek van toenmalige defensieminister Ank Bijleveld aan Mathoera. “Wij hebben bij het hervatten van de defensierelatie dit uitdrukkelijk besproken en gevraagd. De intentie is vastgelegd in het getekende MoU.”
Die samenwerking en vriendschapsrelatie werd weer eens herhaald afgelopen februari tijdens het kennismakingsbezoek van Mathoera aan opvolger Kajsa Ollongre van Defensie, in Nederland.

Afspraken in overeenkomst
De wettelijke grondslag voor de trainingen is de overeenkomst van 2 april 2008 die de status regelt van het Nederlands militair- en burgerpersoneel tijdens hun opleiding en training in Suriname. Vorig jaar, 23 december 2021, verleende De Nationale Assemblee stilzwijgende goedkeuring aan de zogeheten Status of Forces Agreement die de basis biedt om de trainingen in Suriname te houden.

“Hierin zijn alle afspraken en voorwaarden opgenomen. Daarnaast is een technische overeenkomst getekend, waarin zaken zijn geregeld als ondersteuning, omgaan met de jungle etc.” Alles is binnen een jaar samen met Nederlandse collega’s zorgvuldig voorbereid, onderstreept Mathoera.

De wens van Nederland om zijn manschappen in Suriname te trainen, past in de hernieuwde (militaire) samenwerking tussen de twee landen. Suriname kan nieuwe inzichten opdoen in militair optreden op verschillende niveaus en in het gebruik van modern militair materiaal.

In 2010 waren de Surinaamse bossen voor het laatst oefengebied van de Nederlanders. En na de politieke impasse tussen de twee landen, weken de Nederlanders uit naar oerwouden in Belize en Frans-Guyana om te trainen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April