Wereldbank voorspelt toename armoede in Suriname
19 Apr 2022, 10:42
foto


In de country snapshot van Suriname op de website van de Wereldbank wordt voorspeld dat de armoede in Suriname dit jaar met ongeveer 9% zal toenemen. Deze voorspelling komt op een moment waarbij de president van de Republiek al geruime tijd het volk voorhoudt dat het goed gaat en dat de crisis voorbij is. Sinds zijn overname hebben de prijzen van olie en goud ongekende piekhoogtes bereikt. De inkomsten uit deze sectoren zijn vanaf de machtsoverdracht constant gestegen.

Alleen in het jaar 2021 heeft deze regering:
1. aan directe belasting SRD 8.137,2 miljoen (= acht miljard honderdzevenendertig miljoen en tweehonderdduizend),
2. aan indirecte belastingen SRD 3.693,4 miljoen (= drie miljard zeshonderd drieënnegentig miljoen en vierhonderdduizend),
3. aan niet-belastingmiddelen SRD 4.039,2 miljoen (= vier miljard negenendertig miljoen en tweehonderdduizend) ontvangen.
De totale ontvangsten van deze regering waren in 2021 gelijk aan SRD 16.010 miljoen (= zestien miljard en tien miljoen).

In het jaar 2021 heeft deze regering meer geld ontvangen dan vorige regering tezamen in 2016, 2017 en 2018 had ontvangen. In die drie jaren had de vorige regering in totaal SRD 14.603,4 miljoen (= veertien miljard zeshonderd drie miljoen en vierhonderd duizend) ontvangen. Desondanks voorspelt de Wereldbank een groei van de armoede met 9% en verslechtert de situatie in het land dagelijks. Deze cijfers van de totale ontvangsten ontkrachten ook de leugens over een lege staatskas.

Alsof dit niet alles is wordt de geprojecteerde groei van 1,8% van de economie voor 2022, waarover de president zo vaak praat en als argument gebruikt dat wij al uit de crisis zijn, door de Wereldbank gelogenstraft. Zij projecteren een groei van 0,1%. Mijns inziens zal deze groei gebaseerd zijn op de olie en goudindustrie. Met de projectie van de Wereldbank is te verwachten dat dit jaar ook niet veel zal veranderen. De belofte voor verbetering en verlichting is met deze projectie voor dit jaar ook ten grave gedragen.

De Wereldbank geeft verder aan dat één op de vier personen in Suriname (ongeveer 26% van de populatie) met een inkomen van US$ 5,50 op dagbasis leeft. Tegen de huidige koers van SRD 20,50 voor US$ 1 is dit gelijk aan SRD 112,75.
Recent heeft deze regering aangegeven dat de minimum uurloon wordt bijgesteld naar SRD 15,49 (= US$ 0,75 per uur). Tegelijkertijd is het al bekend dat de armoedegrens voor één volwassen persoon is vastgesteld op SRD 3.097. Een klein rekensommetje leert ons dat de arbeiders die een minimum uurloon uitbetaald krijgen ongeveer 200 uren per maand moeten werken om het vastgestelde bedrag van de armoedegrens te kunnen halen. Dat is 6 tot 7 uren per dag, elke dag van de maand.

Met deze minimum uurloon zal het moeilijk tot onmogelijk zijn voor duizenden arbeiders om zelfs het bedrag van de armoedegrens binnen te halen. Het is bekend dat deze arbeiders vaak genoeg niet over een verzekering voor gezondheidszorg beschikken, noch minder over andere secundaire voorzieningen. Hoe verwacht de regering dat zij hun gezinnen kunnen onderhouden als zij niet eens in staat zullen zijn om zichzelf te verzorgen. Met dit soort beleid en besluiten van deze regering wordt de armoede geïnstitutionaliseerd in het land.

De projectie van de Wereldbank ontkracht heel wat leugens die door de regering aan het volk voorgehouden wordt. Het geeft ook een beeld wat ons te wachten staat en wat het volk dit jaar nog kan verwachten. Dat deze regering geen beleid heeft om armoede duurzaam te bestrijden behoeft geen discussie. De stormloop die ontstaat bij de verkoop van (zelfs bijna vervallen) producten geeft de realiteit weer. De verhoging van de stroomtarieven in mei en de introductie van BTW in juli bieden ook geen goede perspectieven. De prijzen zullen blijven stijgen, de koopkracht zal dit jaar ook verder eroderen en de armoede zal verder toenemen. Deze ontwikkeling behoeft ook geen discussie. Het volk kan getuigen.

Amzad Abdoel
Gewezen DNA-lid

Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April