Mondneuskapverplichting afgeschaft
17 Apr 2022, 10:38
foto


Op 10 augustus 2020 nam president Chan Santokhi  negen maatregelen die per direct ingingen en tot 23 augustus golden. Het dragen van mond- neusbedekking werd verplicht. Deze verplichting zou tot 13 april 2022 duren. Er is veel verzet geweest deze periode omtrent de mondneuskapverplichting en in maart 2021 stapten Karel Donk en mijn persoon naar de groene tafel om de overheid te dwingen de mondneuskapverplichting, vanwege de vele nadelige effecten, af te schaffen. Maar het mocht niet baten. De rechter koos de kant van het ministerie van Volksgezondheid

Op 13 april jl maakte de Covid Management Team bekend dat de mondneuskapverplichting niet meer van kracht is. Om zo min mogelijk gezichtsverlies te lijden, koos men voor de volgende diplomatische  woorden: De Mohana-regels hebben de status van dringend advies gekregen.

Mondneuskap remt de verspreiding niet

Op 5 juni 2020 gaf het Nederlands RIVM als advies dat het dragen van mondkapjes geen effect heeft op de verspreiding van Covid-19 en dat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is. Een belangrijk argument is de doorlaatbaarheid van de mondkapjes. Een virusdeeltje is ongeveer 80-150 nanometer in diameter. Dit is te klein om door de stof(fen) van mondkapjes geblokkeerd te worden.

De reden waarom Nederland uiteindelijk besloot tot het invoeren van de wet was een politieke keuze. Nadat de NOS en andere media eind september 2020 het bericht verspreidden: ‘Amerikaanse topdokter Fauci raadt Nederlanders aan mondkapjes te dragen’, nam de roep om een mondkapjesplicht in Nederland toe. In de samenleving ontstond een dynamiek waardoor het kabinet zei: Laten we het toch maar doen, onder het mom: ‘Ook al draagt het niet veel bij, alle beetjes helpen’.

Toenemend verzet
In vele landen en ook in Nederland werden rechtszaken aangespannen tegen het verplicht dragen van mondkapjes op scholen en door gezonde burgers in de samenleving. Een toenemend aantal rechters begon de onzin en het gevaar van het langdurig dragen van mondkapjes te erkennen, waardoor scholen en hele districten per direct vrijgesteld werden van de mondkapjesplicht. Zwitserland, Portugal en Duitsland zijn daar voorbeelden van. Zo oordeelde de rechter in het Duitse District Court in Weinheim in april 2021 na het horen van twee experts dat de mondkapjesplicht ongrondwettig en nutteloos is.

De rechtbank hoorde psycholoog professor Christof Kuhbandner, die concludeerde dat mondkapjes voor kinderen een significante bedreiging vormen voor hun fysiek en mentale welzijn en hun algemene ontwikkeling door verstoring van de non verbale communicatie. Tevens waarschuwde hij voor het ontstaan van een ‘maskermond’, kenmerkend door tandbederf, slechte adem en ontsteking van het tandvlees. Voor de effectiviteit van de mondkapjes werd prof. dr. Ines Kappstein gehoord. Zij stelde tijdens de rechtszaak: “Er is geen bewijs dat verschillende typen mondkapjes het risico op infectie met het SARS-CoV-2-virus significant kunnen verminderen.”

Ook de Nederlandse immunoloog dr. Carla Peeters liet  in juni 2021 van zich horen: “In alle opzichten is de mondneuskapjesplicht in publieke binnenruimtes een falend gedragsexperiment.

Drastische toename
Op 10 augustus 2020 hadden wij bij de start van de mondneuskapverplichting 2.489 positief getesten, op 13 april 2022 was het aantal toegenomen tot 79.276. Een toename van 3185%. Maar ook het aantal doden nam drastisch toe.  30 (dertig) geregistreerde doden hadden wij bij de start van de mondneuskapverplichting op 10 augustus 2020, maar op 13 april 2022 was het aantal toegenomen tot 1325 (dertienhonderdvijfentwintig). Een toename van 4416%.


De draconische maatregelen (avondklok, lockdown, mondneuskapverplichting, quarantaine, sluiting van scholen, gymzalen, markten, bedrijven enz.) hebben meer kwaad dan goed gedaan

Jaap van Dissel
Op 14 april 2022 publiceerde NOS het volgende: “Op drukke plekken is het niet meer nodig om een mondkapje te dragen. Ook hoeft niemand meer in quarantaine na contact met iemand die corona heeft. Dit adviseert Jaap van Dissel van het RIVM aan minister Kuipers van Volksgezondheid. Mensen met corona moeten wel thuis blijven en in isolatie. Het RIVM wil dat deze regel overeind blijft.

Het RIVM denkt dat het dragen van een mondkapje in een drukke menigte niet meer nodig is. Op drukke plekken als een markt of een winkelstraat, zijn er vluchtige contacten en is het gevaar van besmetting dus niet zo groot.

In Suriname komt Volksgezondheid toch nog met een 'dringend advies'. Men heeft duidelijk moeite om toe te geven dat de mondneuskapverplichting onzin was.

Ricky Stutgard
Advertenties