Jogi: Vijf ministers zouden naar huis moeten
16 Apr 2022, 00:00
foto
Assembleelid Mahinder Jogi


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) hoopt dat president Chan Santokhi dinsdag zover is om de ministers die aantoonbaar niet goed functioneren, te vervangen. Als het aan hem lag zou hij vijf ministers - vier van de VHP en één van de ABOP/PL - reshufflen. Er is ondermaats gepresteerd waardoor de hele regering, waar vooral de president de schuld van krijgt, zegt de politicus in gesprek met Starnieuws. Jogi verwacht dat dinsdag waarschijnlijk een deel van de ministers die de president wil vervangen, naar huis gaan.

"Als je een minister vervangt, moet je een sterke persoon benoemen die ook management skills heeft. Het niet goed functioneren van bepaalde ministers heeft niets te maken met gebrek aan geld. Wij wisten dat de regering een lege staatskas zou overnemen. Het gaat ook om de capaciteiten die een persoon moet bezitten. Je moet een visie hebben en goed weten wat je taken zijn en welke doelen je moet halen", stelt Jogi.

Presidentiële woordvoerder Alven Roosveld heeft eerder aan Starnieuws gezegd dat de president bezig is met evaluatiegesprekken met alle ministers. Dinsdag zal de president wijzigingen aanbrengen in zijn kabinet. Het is intussen duidelijk dat minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technische Innovatie niet meer gehandhaafd wordt. Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken neemt de plaats van Walden in. Op dit ministerie zal Steven Mc Andrew, die jarenlang directeur was van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, worden benoemd.

Jogi zegt dat het de president is die ministers benoemt en ontslaat. Hij vindt dat bij de ABOP/PL minister Uraiqit Ramsaran tot nu toe niet in staat is gebleken het armoedevraagstuk afdoende aan te pakken. Er is SRD 600 miljoen beschikbaar voor armoedebestrijding, maar er is nauwelijks iets uitgegeven. Armoedebestrijding is een van de prioriteiten van de regering, maar er is veel te weinig actie om de situatie van mensen die het moeilijk hebben te verbeteren. "Alle blaam krijgt de president", meent Jogi.

De VHP-topper wil geen namen noemen van ministers binnen zijn eigen partij die zouden moeten worden bedankt. Maar de zwakste schakels zijn volgens hem in zijn eigen partij. Jogi heeft het vaak aan de stok gehad met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Openbare Werken. Hij voert aan dat het de president is die de besluiten grondwettelijk moet nemen. Hij wacht af wat er dinsdag gebeurt. "Als er meer tijd nodig is om de reshuffling rond te krijgen, heb ik daar begrip voor, want nieuwe kandidaten moeten goed gescreend worden. Het is goed dat er een begin wordt gemaakt", stelt Jogi.
Advertenties