DA'91: Regering: Toon toch leiderschap in relatie met Guyana
11 Apr 2022, 06:48
foto


DA’91 is ernstig verontrust door de ontwikkelingen in de relatie Suriname-Guyana. Ons standpunt dat alvorens over te gaan tot het bouwen van een brug, eerst de grenskwestie met betrekking tot het gebied beter bekend als Tigri moet worden afgehandeld met inzet van het Volkenrecht, is genoegzaam bekend. Hoe langer wij wachten om actie te ondernemen, hoe complexer onze juridische status wordt. Dit standpunt wordt nog meer kracht bijgezet wanneer nu ook publiekelijk vast is komen te staan dat onze bevolkingsvisserij geen toegang meer heeft tot het gebied tussen de Coppename en de Corantijn. Het is onverklaarbaar, maar meer nog onacceptabel dat onze regering, zoals zowat alle regeringen voor hen, niet optreedt.

Regering Santokhi blijft doen alsof zij niet begrijpt wat haar grondwettelijke opdracht is en ook geen inzicht heeft in het internationaal diplomatieke spel dat Guyana speelt. Het Surinaamse belang wordt gewetenloos en genadeloos naar de Guyanese slachtbank geleid. ’Het grensgeschil tussen Suriname en Guyana valt niet onderling te regelen, dat is bewezen door de “dolksteek van Guyana waarbij ons land werd overrompeld als door een dief in de nacht,  en gesleept werd voor de UNCLOS.

Bij ons recent bezoek aan Nickerie is gebleken dat ook onze burgers in het grensdistrict geen boodschap hebben aan het voornemen van het bouwen van een brug naar Guyana, erger nog er hangt een grote waas van geheimzinnigheid over de daadwerkelijke locatie van de brug. Opvallend is dat Guyana die principieel niets over 99% van de brug te vertellen heeft, gesprekken voert met internationale consortia voor de bouw van deze brug. Dit zijn zeer zorgwekkende ontwikkelingen, omdat gemakkelijk het idee ontstaat dat regering Santokhi uitverkoop houdt van het Surinaamse recht en belang aan de westgrens. Opmerkelijk is ook dat tot op heden er geen cijfermatige onderbouwing is gepresenteerd door de regering om aan te tonen wat de financiële en sociaal-maatschappelijke voordelen van de brug voor ons land zullen zijn.

Opvallend is dan ook dat twee prominente Guyanese ministers Suriname zouden bezoeken afgelopen weekend, terwijl hun partners in Suriname uitlandig waren. Erger nog, zonder formele informatie naar de Surinaamse regeringsautoriteiten. Het idee ontstaat dat er Guyanese politiek gevoerd zal worden op ons grondgebied om tot op onze bodem het Guyanese belang te komen aanprijzen. En Suriname zwijgt. Vreemd is dat terwijl alles gepland was, de ministers ter elfder uren niet meer zijn afgereisd. Er speelt veel onder de radar.

De visvergunningen voor 150 Guyanese vissers is een heet hangijzer in deze en het is duidelijk dat Guyana de druk opvoert ter verkrijging van deze vergunningen. Hoewel president Santokhi na terugkeer uit Guyana ontdekte dat hij een deal had gesloten die volgens de Surinaamse wet verboden is, heeft hij dit nooit formeel gecommuniceerd naar Guyana. Waarom niet? Is er daadwerkelijk een verband tussen de toezegging voor 150 visvergunningen en het verkrijgen van een vergunning voor het bouwen van een hotel in Guyana? Indien er geen persoonlijke belangen mee gemoeid gaan, waarom zou de president toestaan dat de Guyanese regering blijft praten over het in afwachting zijn van de vergunningen en nu zelf dat het proces in afrondende fase is? Is het toeval dat kort nadat bekend wordt dat een Surinaamse ondernemer aankondigt een hotel te gaan bouwen met 200 kamers, Guyanese ministers naar Suriname komen. En dit, terwijl de minister van LVV, dhr. Sewdien, aangeeft van niets op de hoogte te zijn.

Wij eisen openheid van zaken:
Wat heeft de bouw van een hotel met 200 kamers te maken met de visvergunningen?
Wat er ook in dit schimmige en troebele diplomatiek spel tussen Guyana en Suriname aan de hand is, vast staat dat het Surinaamse belang nu meer dan ooit tevoren niet gediend wordt zoals het hoort door de regering Santokhi.

DA’91 doet een dringend beroep op de regering Santokhi om per direct af te stappen van de weg van wanprestatie. Toon leiderschap en sta hard voor het Surinaamse belang. Dit zal duidelijk zijn wanneer u:
1. Eerst de grenskwestie met Guyana aangaande het zgn. Tigri gebied oplost met inzet van internationale rechtsinstrumenten. Pas hierna is het mogelijk over gezamenlijke ondernemingen zoals een brug te spreken.
2. Geef de Guyanese autoriteiten helder en klaar te kennen dat 150 visvergunningen hun niet gegeven zullen worden. 
Ons Surinaams volk verdient beter!
Advertenties