SOL: Voorschieten brandstofsubsidie ondraaglijk
06 Apr 2022, 00:00
foto
De internationale marktprijzen voor brandstof zijn de afgelopen maanden flink gestegen.


Als de brandstofprijzen niet marktconform worden vastgesteld is SOL niet meer in staat om de subsidie op brandstof te blijven voorschieten aan de overheid. De gestegen prijzen van brandstof zetten een dermate hoge druk op het werkkapitaal van de oliemaatschappij dat die niet meer in staat is nog langer onder de kostprijs haar producten te verkopen. “Als de pompprijzen niet marktconform worden aangepast, zullen wij geen brandstof meer kunnen leveren aan de pompstations”, zegt Ricky Soedamah, General Manager van SOL aan Starnieuws.

SOL verwijst naar de internationale marktprijzen voor brandstof van de afgelopen maanden, die zijn gestegen door voornamelijk de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hoewel de Staat voor een deel haar oplopende subsidieschuld heeft ingelost, is er nog een fikse rekening die al maanden openstaat. “De vordering van SOL op de overheid is nu ongeveer SRD 60 miljoen”. Soedamah benadrukt dat in meerdere gesprekken met de overheid hierop is gewezen. “Wij kunnen als gevolg van de negatieve impact van deze situatie op ons werkkapitaal, onze verplichtingen aan de leveranciers niet tijdig nakomen.”

Conform afspraken tussen partijen moeten brandstofprijzen aangepast worden volgens een overeengekomen model voor de calculatie van de pompprijzen. De pompprijzen zouden volgens SOL nu moeten liggen rond SRD 24 voor diesel en voor ongelode benzine SRD 22. Er wordt benadrukt dat SOL zich gecommitteerd heeft en al jaren garant staat voor brandstofleveringen aan de Surinaamse markt. Dit gebeurt steeds in nauw overleg met het overheid. “Desalniettemin is voortzetting van dit huidige beleid voor ons bedrijfseconomisch niet verantwoord”.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April