Column: Politieke Borrelpraat no. 707
27 Mar 2022, 22:32
foto


“Om te voorkomen dat ik straks geen items kan bespreken omdat jullie weer eens met ‘proost’ de vergadering plotseling afsluiten, heb ik hier mijn onderwerpen.”
“Goed gedaan, jongere broeder in ons midden, steek van wal.”
“Allereerst: de Surinaamse stand op de Dubai expo krijgt een prijs voor de ‘Best small creative Dubai Expo Pavilion.”
“Zie weer: in onze kleinheid zijn we groot in creativiteit.”
“Ik schaam me dat ik nu pas op een medium een ‘walk around’ van ons paviljoen heb kunnen zien, en niet al aan het begin van de expo.”
“Je had zeker meer tijd om uit een soort van etnische dorpsjaloezie te vitten over de kosten van onze deelname aan deze expo en wie er wel en niet meeging, op huwelijks- of snoepreis.”
“Dat is niet waar! Ik heb toen nergens zo een rondblik van onze expo-stand op zelfs de overheidsmedia kunnen zien.”
“Had je dan niet beter moeten zoeken?”
“Ik zag wel die informatie-commandant van de overheidspersdienst breedvoerig op een Dubai-podium de ‘ekte man’ spelen; nu is hij eindelijk, na al dat geblunder, weggeshuffeld en vernoemd tot woordvoerder van president.”
“Weggeruimd staat netjes.”
“Ik vond die expo-stand werkelijk erg creatief, maar de ingang was zo kielekiele, je liep er bijkans gewoon aan voorbij met die halfgeopende deur nog wel, althans zo was te zien op die video.”
“Op zo een beurs moet je oligarchen van heinde en verre tot bisnis uitnodigen. Tot welke bisnis-doen nodigde onze creatieve stand uit?”
“Tja, tot ‘diversiteit is power’ en toerisme, tot groen dat we razendsnel kappen, neks moro.”
“Nu gaan die honderden investeerders komen die koning Albert van Bibibobob ons beloofd had.”
“Doen jullie die knop van die negativiteit uit, net zoals op Earth Hour gisteren op het Plein gezegd en gedaan werd.”
“Daar zag je weer eens onze beste productie: Beloften doen, Dansen, Alakondre feestelijk Lawaai maken. Desnoods bij kaarslicht.”
“Da wat! Liever dat dan oorlog voeren.”
“En hoe vonden jullie het artikel van ex-minister Raymond Zuster-geld over onze eerste vrouwelijke president?”
“Goed stuk, hij schrijft vaker interessante en redelijk objectieve en kritische artikelen.”
“Klopt en als hij zo doorgaat, stem ik in 2025, of eerder, in zijn richting, dwars door die ouderwetse etnische hebies en scheidingsmuren heen.”
“Dus meester, u hebt er geen problemen mee als bijvoorbeeld Raymond de eerste Djawapresident wordt?”
“Luister eens goed naar me, jongere zuipvriend, het maakt voor mij geen ene %&$# uit wie nou president wordt, djawa, pjawa of kjawa, als dat maar een persoon is die zijn of haar hart en verstand op de juiste plek heeft.”
“En wat is die plek?”
“Suriname, voor dit land waar we geboren en getogen zijn.”
“Dus ook niet als de president een vrouw wordt?”
“Helemaal geen probleem, stel je voor! Als zij maar ook aan dat nationale profiel beantwoordt en op de eerste plaats de belangen van deze totale gemeenschap behartigt en niet van allerlei etnische kliekjes, oligarchen, friends and family.”
“Maar waarom zijn er zo weinig vrouwen in de toppolitiek, niet alleen hier, maar ook in het buitenland?”
“Volgens mij is dat nooit echt diepgaand onderzocht.”
“Dan kunnen we dat hier wat alcoholisch gaan beredeneren.”
“Luisteren jullie dan even naar mij als de oudste sopielall van deze club. Het antwoord op deze vraag is volgens mij: de toppolitiek wordt veelal tot diep in de nacht in rokerige ruimten besproken, waar er flink gezopen en met flinke krachttermen wordt gegooid. En daar is nou net niet de beste plek voor eerbare vrouwen om te vertoeven.”
“Wel voor eerbare mannen?”
“Wat een onzin allemaal. Het zijn wij mannen die geschikte vrouwen geen kans gunnen in de politiek.”
“Ook een onzin, want de meerderheid van de kiezers bestaat uit vrouwen.”
“Wat wilt u daarmee zeggen, meester?”
“Dat het vooral vrouwen zijn die op mannen stemmen. Vrouwen zijn tijdens verkiezingscampagnes vaak ook de felste propagandisten en gangmakers.”
“Volgens mij stemmen vrouwen eerder op charismatische mannen dan op een vrouw. Vraag me niet hoe dat komt. Je ziet dit ook sterk bij vakbonden en bij de kerken, van Oost tot West. Die worden door vooral door vrouwen bezocht en ondersteund, maar nauwelijks door hen geleid.”
“Maar wat is dan die gender-gelijkheid wat men de afgelopen decennia zo nastreeft? Is dat de gelijkheid van mannen en vrouwen in de machtsposities van het land of machtige organisaties?”  
“Volgens mij niet. Het is meer het gelijkelijk kansen geven en waarderen van mensen, los van hun man- of vrouw-zijn.”
“Dus gender is niet alleen evenveel mannen en vrouwen in het parlement, in de regering of in de rechterlijke macht?”
“Nee, volgens mij ook in het leger, in het onderwijs, bij de ziekenzorg, in de sport, zoals bij voetbal, autoraces, worstelen, boksen, turnen, tennis en zo voort.”
“Maar toch ook bij de vuilophaal, de huizenbouw, het schoonzuigen van rioleringen en beerputten, bij het abattoir?”
“In feite ook, maar daar zie je weinig vrouwen strijden voor gelijkheid met mannen.”
“Wilt u ons hiermee zeggen dat vrouwen de zware, vieze en gevaarlijke beroepen aan mannen overlaten en meer gelijkheid zoeken in die ‘mooie’ beroepen?”
“Echt niet. Maar bepaalde voorkeuren vallen wel op.”
“Volgende item: dat indrukwekkende vertoon van politionele macht op het politie opleidingscentrum, nu academie, te Zorg en Hoop.”
“Weer eens vol toespraken met: we zullen, we gaan, we moeten, we hebben veel vertrouwen, welcome home, bigi boi doro oso, meer skowtu’s willen pres worden, meer investeringen, samen vechten niet tegen elkaar, maar tegen criminaliteit, manageteam zal resultaten boeken, la we samen zingen, een paar kleine problemen lossen we wel op…”
“Ja, maar dat constant wapengekletter van de politiebond met die Poetinse Atoomjongen tegen de minister vind ik als burger niet rustgevend. De noodzakelijke ingrijpende maatregelen zijn na twee jaren nog zoek.”  
“Te veel mooie woorden, te weinig structurele daden…”
“Is dat niet ons beleid, al tientallen jaren lang?”
“Proost op de daden.”
“Ja, daar proost ik op. Proost.”
“He, wacht even, ik had nog meer punten, zoals dat reisje naar Gabon, het hamsteren van zonnebloemolie, het schrappen van die koninklijke muilkorfwet, …”
“Proost!”

Rappa

Advertenties