Aandacht voor groen en gezond wonen
25 Mar 2022, 10:48
foto
Enkele deelnemers aan de speurtocht. (Foto: Tropenbos Suriname)


115 personen hebben zondag meegedaan aan de ‘papierloze’ editie van de speurtocht door de Cutuurtuin. Tropenbos Suriname vraagt met de activiteit niet alleen aandacht voor deze omgeving, maar ook voor ander stedelijk groen in Suriname. De 2e editie van de tocht is gehouden in samenwerking met Tigri Endurance Sport Club en leden van de United Tour Guides Suriname.

STINAPA, de stichting verantwoordelijk voor het beheer van de Cultuurtuin, heeft de organisatie ondersteund. De Cultuurtuin is onderdeel van het Surinaams historisch, cultureel en natuurlijk erfgoed, zegt Tropenbos Suriname. Met behulp van een mobiele applicatie, Actionbound, gingen de deelnemende teams erop uit om natuurelementen te zoeken en quizvragen te beantwoorden. De winnende teams van dit jaar waren de Busi gang op de 1e plaats, het gezinsteam Nature Lovers op de 2e plaats, en op de 3e plaats de Tjet groep.

De Actionbound app biedt verschillende opties om gebruikers spelenderwijs bezig te houden in en leren over een buitenomgeving. Binnenkort kan eenieder die Actionbound downloadt en zoekt naar ‘bounds’ in Suriname, de Cultuurtuin speurtocht vinden. In de toekomst zullen de initiatiefnemers van de speurtocht ook voor andere locaties routes uitzetten met behulp van de app.

Jaarlijks wordt 21 maart gekenmerkt als ‘wereld bossen dag’ met extra aandacht voor de natuur. Het gebrek aan ruimtelijke ordening en urbane planning in combinatie met de huidige ‘ontwikkelings’trends vormen op dit moment de grootste uitdagingen voor stedelijk groen, schrijft Tropenbos Suriname. Vorig jaar oktober sloot deze instelling het twinningproject over stedelijk groen met de Universiteit van Twente af.

Dit jaar zetten de partners de samenwerking voort in het kader van het monitoren van stedelijk groen. Er wordt onder andere gekeken naar veranderingen in vegetatie, het gebruik en onderhoudsnoden van selecte groene locaties in Paramaribo en Wanica. Ook wordt het verkoelend effect nader bestudeerd met behulp van temperatuurmetingen.
Advertenties