Oekraïne roept China op Russische invasie te veroordelen
20 Mar 2022, 06:46
foto
Redders werken aan de overblijfselen van een gebouw in Charkov dat beschadigd is door beschietingen, terwijl de Russische invasie in Oekraïne voortduurt. (Foto: Reuters)


Oekraïne heeft er bij China op aangedrongen om zich bij westerse landen aan te sluiten bij het veroordelen van "Russische barbaarsheid". De oproep komt nadat de Verenigde Staten China had gewaarschuwd voor de gevolgen als het materiële steun zou verlenen aan de invasie van Moskou in het land.

"China kan het belangrijkste element van het wereldwijde veiligheidssysteem zijn als het een juiste beslissing neemt om de coalitie van beschaafde landen te steunen en de Russische barbaarsheid te veroordelen", schreef Mykhailo Podolyak, een adviseur van het Oekraïense presidentschap, zaterdag op Twitter. "Het is een kans om als gelijken aan tafel te zitten", voegde hij eraan toe.

China heeft zich buiten het internationale protest gehouden tegen de acties van Rusland in Oekraïne. Het weigert de invasie van president Vladimir Putin te veroordelen en dringt erop aan dat Rusland legitieme veiligheidszorgen heeft die het Westen moet aanpakken.

China heeft echter herhaaldelijk het belang van soevereiniteit benadrukt en gezegd dat het niet beïnvloed wil worden door economische beperkingen. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi,  zei dinsdag dat China "geen partij is in de crisis, laat staan ​​geraakt wil worden door de sancties", aldus een uitlezing van een telefoongesprek met een Spaanse diplomaat.

De verklaring kwam te midden van toenemende bezorgdheid over Beijing die overweegt zijn bondgenoot Moskou te helpen door militaire uitrusting te leveren voor gebruik in de oorlog in Oekraïne. Hoewel sommige rapporten suggereren dat Rusland een formeel verzoek om hulp aan China heeft gedaan, heeft Beijing dit ontkend en de beschuldigingen als "verkeerde informatie" bestempeld.

De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag in een telefoongesprek tegen Xi dat elke steun aan Rusland in zijn oorlog in Oekraïne kostbaar zou zijn. Het Witte Huis zei dat Biden aan Xi "de implicaties en gevolgen beschreef als China materiële steun verleent aan Rusland bij het uitvoeren van brute aanvallen op Oekraïense steden en burgers".

Xi en Putin ontmoetten elkaar vorige maand op de Olympische Winterspelen in Beijing, kort voordat Putin zijn invasie van Oekraïne lanceerde.

Ruslands grootschalige invasie van Oekraïne is zijn vierde week ingegaan. De Verenigde Naties heeft gezegd dat tot nu toe meer dan 800 burgers zijn gedood, hoewel het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger zal zijn. Meer dan 3 miljoen mensen zijn het land ontvlucht sinds de invasie.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April