Holi, het spel van kleuren en gekleurd worden
18 Mar 2022, 04:48
foto


Jaarlijks wordt in India en zeker ook in Suriname Holi gevierd. De meeste mensen associëren dit festival met blijdschap, samen zijn en vooral samen spelen, waarbij iedereen de vrijheid neemt om elkaar met kleurstof te besprenkelen of lekker nat te maken. Muziek, lekkere hapjes en bezoekjes afleggen maken deel uit van de festiviteiten in familie en vriendenkring.

Het festival brengt heel veel opgewektheid en enthousiasme met zich mee, maar tezamen daarmee roept het ook om begrip van de diepere spirituele achtergrond. Elk religieus feest heeft namelijk een directe connectie met een dieper aspect van onze relatie met God en Zijn rol in dit grote werelddrama-spel.

Holi is een festival van twee dagen. Op de eerste dag Chotti Holi, vindt de Holika verbranding plaats. Dit legendarische verhaal dat hieraan gekoppeld is, geeft eigenlijk aan hoe ego, arrogantie en boosheid van een vader zelfs tot doden van zijn zoon kunnen leiden, met medeweten van anderen die aan dezelfde zijde staan. In dit verhaal wordt duidelijk dat de liefde van Prahlad voor God, hem uiteindelijk beschermde van verbrand te worden, maar zijn tante Holika, de personificatie van slechtheid, verteerd werd door het vuur.

Op de tweede dag wordt eigenlijk de overwinning gevierd van goed op kwaad: er is blijdschap, feest en dankbaarheid.

In deze tijd, waarin er veel verdriet is en uitzichtloosheid dreigt, worden we dagelijks herinnerd aan de betrekkelijkheid van ons fysieke bestaan. Materie, waarvan ook onze lichamen zijn samengesteld, wordt negatief beïnvloed door de ondeugden van ego, arrogantie, boosheid en hebzucht. Voorraadschuren worden op verschillende niveaus aangesproken; de drang voor fysieke overleving wordt steeds nadrukkelijker.

Pure noodzaak
Maar zijn wij niet zelf Prahlad, die een keuze kunnen maken voor onze liefde voor de Ene Zuiveraar en daardoor spiritueel gekleurd worden door Zijn gezelschap? Het flakkerend vuur van de brandstapel, waarin de ondeugden verbrand moeten worden, laait steeds heftiger... criminaliteit, ontucht, onrecht en zelfs oorlog staan nu vlak voor onze deur. Dit is ook het vuur van verschoning, waardoor we weer gekleurd kunnen worden door de spirituele kleuren van de Allerhoogste. Rood voor kracht, Oranje voor zuiverheid, Geel voor blijdschap, Groen voor vrede, Blauw voor kennis en Paars voor gelukzaligheid.

Als ik eenmaal gekleurd ben met deze vaste kleuren, dan kan ik makkelijk anderen ook kleuren door mijn gezelschap.

Laten wij dit jaar met zijn allen spiritueel Holi vieren, voor blijvende verschoning en kleuring door de Allerhoogste, de noodzaak van het uur!

Brahma Kumaris Spirituele organisatie


Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April