Nurmohamed en Sallons weer om de tafel
11 Mar 2022, 12:39
foto
Vakbondsleider Michael Sallons


Het is Ravaksur gelukt om minister Riad Nurmohammed van Openbare Werken en vakbondsleider Michael Sallons van de Werknemers Organisatie Openbare Werken (WOOW) zover te krijgen, om de onderhandelingen komende week voort te zetten. Sallons vindt het hoogst opmerkelijk dat er ondertussen twee nieuwe bonden zijn opgericht bij het ministerie. De bonden worden voorgezeten door Donovan Grep.

De bond en de minister hebben al sinds de regeringswisseling de degens gekruist en zijn er vaker  protestacties geweest. In februari zijn door Ravaksur onder leiding van Armand Zunder en Errol Snijders, pogingen ondernomen om de relatie tussen de partijen te lijmen. Partijen hebben zich persstilte opgelegd.Maar door de handelingen van de twee nieuwe bonden bij het ministerie voelde Sallons zich genoodzaakt om weer op te treden, legt hij Starnieuws uit.

“De bemiddeling is begonnen bij de ministers van Buitenlandse Zaken en van Financiën,” licht Sallons toe. “Zij hadden gevraagd om een persstilte. We zijn akkoord gegaan. Maar tijdens die persstilte merkten we dat die nieuwe vakbonden de volledige ruimte kregen om te werken. Er zijn daarbij faciliteiten van het ministerie ingezet om te werken. Geen moeite daarmee maar we konden niet stil blijven terwijl men ondermijnend bezig was naar de WOOW. Ik heb de ministers en Ravaksur op de hoogte hiervan gesteld en gezegd dat ik de persstilte ga verbreken. Want anders krijgen ze (de andere bonden) vrijbrief om te doen wat ze willen zonder dat ik kan inkomen. Dat heb ik dus gedaan.”

Niet lang daarna is de bemiddeling weer opgepakt en hebben het ministerie en de WOOW een overeenstemming bereikt. De komende week worden onder andere de gesprekken voortgezet over de wensenpakketten en de ingediende petities. Sallons vraagt zich af of de nieuwe bonden als ‘yellow unions’ aangemerkt kunnen worden. Dat zijn bonden die sterk beïnvloed worden door de werkgever. De werkgever heeft zodoende veel meer controle over de werknemers. Sallons: “Beide nieuwe bonden worden geleid door Grep. Wat mij wel verbaasd is dat een adviseur van het Kabinet van de President als bestuurslid zit in die nieuwe organisaties.”

Advertenties