Sewdien: SRD 100 miljoen in fonds agrariërs
10 Mar 2022, 10:39
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV antwoordt op vragen van Assembleeleden. (Beeld: DNA)


Er is SRD 100 miljoen beschikbaar voor het Nationaal Ontwikkelingsfonds Agribusiness (NOFA). Dit heeft minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geantwoord op vragen van Assembleeleden. Het bedrag zal in tranches beschikbaar zijn. Besloten is om een rentepercentage te hanteren van 5.5% per jaar. Daarvan zal 1% gaan naar de beheerder en 4.5% zal terugvloeien ter versterking van het fonds. Vanmiddag wordt de wet verder behandeld in De Nationale Assemblee.

De bewindsman merkte op dat er diverse uitdagingen zijn waarmee het agrarische beleid te maken heeft. Hij noemde onder andere klimaatsverandering, voedselzekerheid ook door de oorlog in Europa en de alsmaar stijgende prijzen van olie en andere inputs en voedselzekerheid. De agrarische sector is door de slechte financieel economische situatie en de Covid-19 pandemie in een crisis verzeild geraakt.

In 2007 was het Agrarisch Kredietfonds ingesteld om te voorzien in de kredietbehoefte van kleinschalige en middelgrote bedrijven. Door wanbeleid zijn de gestelde doelen volgens Sewdien slechts deels gerealiseerd. Met het instellen van NOFA wil de regering hierin verandering brengen. Uit dit fonds zullen kleinschalige en middelgrote bedrijven in de agrarische sector in de behoefte voor kredieten worden voorzien. Het fonds zal een bijdrage leveren aan de realisering van het onlangs goedgekeurd Herstelplan 2020-2022.

Tijdens de eerste ronde van de behandeling hadden diverse leden aangegeven dat er geen onnodige drempels moeten worden opgeworpen om aan krediet te komen. Er dient ook een gedegen voorlichting te worden gegeven over de instelling van NOFA. "We zullen zeker erop toezien dat de aanvraagformulieren niet al te ingewikkeld zullen zijn. De Voorlichtingsdienst van LVV zal ook ondersteuning bieden bij het invullen van de aanvraagformulieren", legde Sewdien uit. De agrariërs die in aanmerking zullen komen voor een krediet, krijgen geen contant geld in handen. Het fonds zal zoveel mogelijk de rekeningen zelf betalen. Mensen moeten wel over een bankrekening beschikken. Vandaag zullen de Assembleeleden in tweede ronde aan het woord komen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April