Regering geeft 17% verhoging; deel vakbonden boos weggelopen
09 Mar 2022, 00:00
foto


De Raad van Vakcentrales (Ravaksur), de Bond van Leraren, Alliantie van Leerkrachten in Suriname en de FOLS zijn akkoord gegaan met een salarisverhoging van 17%. Een groot deel van de vakbonden, waaronder de Surinaamse Politiebond, de Brandweerbond, de Penitentiaire Ambtenaren, Douanebond en COL heeft het finale bod van de regering niet geaccepteerd. Eerder had Ravaksur-woordvoerder Armand Zunder aangegeven dat er geen genoegen genomen zou worden met 17% maar met minimaal 20%.

Michael Miskin, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties, die deel uitmaakt van de onderhandelingen, zegt aan Starnieuws dat het een feit is dat de laagst betaalde ambtenaren met ruim SRD 545 netto vooruit gaan en in de hoogste regionen SRD 2.000. Hij werkt liever niet met percentages maar met salaris oud en nieuw. De SRD 1.000 die gegeven wordt als ondersteuningstoelage en de koerscompensatie van SRD 800 zijn geïncorporeerd in het salaris. Het vakantiegeld, pensioenen en overuren zullen gebaseerd zijn op het nieuwe salaris.

Het onderhandelingsorgaan van de overheid en minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning hebben dinsdag weer uitvoerig aangeven dat de regering niet in staat is om 25% salarisverhoging nu te geven. De 8% is volgens Miskin al toegezegd voor de tweede salarisronde in juli. Bij de onderhandelingen zal 8% verhoging als minimale uitgangspunt dienen. De 17% die de regering kan geven, zal met terugwerkende kracht tot januari worden uitbetaald. In maart wordt de verhoging van januari uitbetaald en in april die van februari.

De bonden die ontevreden en boos zijn weggelopen zullen het resultaat voorleggen aan hun leden. Zij kunnen zich absoluut niet terugvinden in de uitkomst van de onderhandelingen. Zij voeren aan dat de inflatie ruim 60% is en de goederen en diensten elke dag de lucht in gaan. Hoewel het onderwijsveld en bureau-ambtenaren meegegaan zijn met de regering en de rest niet, zal de 17% verhoging over de gehele linie worden uitbetaald.

U kunt de exercitie van de regering over de 17% salarisverhoging hier downloaden.
pdf-icon.gif exercitie_regering.jpg                
Advertenties