Westen straft Putin met olieverboden en gasbeperkingen
09 Mar 2022, 09:37
foto
De grafiek geeft een beeld van hoe de gasprijzen wereldwijd zijn veranderd. In de EU en het VK zijn de prijzen met meer dan 140% gestegen sinds 1 januari 2022.


De VS en het VK verbieden Russische olie en de EU beëindigt haar afhankelijkheid van Russisch gas terwijl landen harder reageren op de invasie van Oekraïne. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat de actie gericht was op "de belangrijkste slagader van de Russische economie".

Hij sprak kort nadat de Europese Commissie had gezegd dat ze de vraag naar Russisch gas in de EU met tweederde zou verminderen - de EU haalt 40% van haar gas uit Rusland. Het besluit zal waarschijnlijk leiden tot hogere benzineprijzen en hogere rekeningen voor de consument.

De Russische economie is sterk afhankelijk van energie. Het is de op twee na grootste olieproducent ter wereld, na Saudi-Arabië en de VS.

Voordat de maatregelen werden aangekondigd, waarschuwde Rusland voor "catastrofale" gevolgen voor de wereldeconomie en zei dat het zijn belangrijkste gaspijpleiding naar Duitsland zou kunnen sluiten.

De vrees van beleggers voor een embargo dreef ruwe Brent-olie op een gegeven moment op maandag naar US$ 139 per vat - het hoogste niveau in bijna 14 jaar.

Op de grond in Oekraïne zijn burgers geëvacueerd uit twee onderaanvalsgebieden, terwijl de VS heeft gezegd dat tot 4.000 Russische troepen mogelijk zijn omgekomen in het conflict.

"We verbieden alle invoer van Russische olie, gas en energie", zei president Biden. "Dat betekent dat Russische olie niet langer acceptabel zal zijn in Amerikaanse havens en dat het Amerikaanse volk president Vladimir Putin opnieuw een krachtige slag zal toebrengen."

Biden gaf toe dat het besluit "niet kosteloos thuis" was, eraan toevoegend dat de beslissing "in nauw overleg" met bondgenoten was genomen.

In een vergelijkbare beweging moet het VK de Russische olie-import tegen eind 2022 afbouwen. De Britse premier, Boris Johnson, accepteerde dat de stap Rusland niet onmiddellijk zou treffen, maar voegde eraan toe: "Wat het zal doen, is de druk vergroten die we al op Rusland zien en niet vergeten dat de economische impact van de sancties die het VK heeft geleid, extreem is geweest".

Ongeveer 8% van de import van olie en geraffineerde producten uit de VS komt uit Rusland, terwijl Rusland ongeveer 6% van de import van olie in het VK voor zijn rekening neemt.

De EU is veel meer afhankelijk van Russische energie en zei dat ze zou overschakelen op alternatieve voorraden en sneller zou uitbreiden naar schone energie om het tekort op te vullen, met als doel Europa "ruim voor 2030" onafhankelijk te maken van Russische fossiele brandstoffen.

"We staan ​​hier niet om te zeggen dat dit op de een of andere manier gemakkelijk gaat worden", zei de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans. "Maar ik ben er ook diep van overtuigd dat zelfs als het niet gemakkelijk is, zelfs als het heel moeilijk is, het iets is dat we moeten doen, omdat het nu ook nauw verbonden is met onze veiligheid."

Zelfs landen met een lage Russische energie-invoer zullen de gevolgen voelen, aangezien de maatregelen waarschijnlijk de toch al hoge groothandelsprijzen zullen opdrijven. De inflatie stijgt in de VS, de EU en het VK, waardoor de druk op huishoudens toeneemt.

Deze stap draagt ​​bij aan een lange lijst van economische sancties die tegen Rusland zijn opgelegd na de invasie van Oekraïne. De tegoeden van de centrale bank zijn bevroren, sommige Russische banken zijn afgesloten van wereldwijde betalingsnetwerken en Duitsland heeft de Nord Stream 2-pijpleiding, wat zou meer gas van Rusland naar Duitsland hebben getransporteerd, opgeschort.

McDonald's is inmiddels het laatste grote bedrijf dat zijn activiteiten in Rusland heeft stopgezet en tijdelijk 850 restaurants heeft gesloten.
Advertenties