Olieprijzen schieten omhoog, vrees voor leveringsproblemen
01 Mar 2022, 07:44
foto
Modellen van olievaten en een pompkrik worden weergegeven voor een stijgende voorraadgrafiek in deze afbeelding. (Foto: Reuters)


De olieprijzen zijn vandaag gestegen, omdat zorgen over verstoringen van de bevoorrading na de Russische invasie van Oekraïne en de bijbehorende sancties zwaarder wogen dan de gesprekken over een gecoördineerde wereldwijde vrijgave van ruwe olievoorraden.

De leveringen voor ruwe Brent-olie in mei stegen met US$ 4,02 (4,01%) tot US$ 101,99 per vat. De internationale maatstaf voor olie bereikte het hoogste punt in zeven jaar van US$ 105,79 nadat de invasie vorige week begon.

De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI)-leveringen voor ruwe olie in april stegen met US$ 3,24 (3,38%) tot US$ 98,96. Het contract bereikte de vorige dag een hoogtepunt van US$ 99,10 per vat en eindigde 4%. hoger.

Een enorm Russisch militair konvooi naderde dinsdag de Oekraïense hoofdstad Kiev nadat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne geen doorbraak hadden opgeleverd.

Het economische isolement van Rusland verslechterde toen 's werelds grootste rederij Maersk dinsdag zei dat het de containervervoer van en naar Rusland zou stopzetten.

"De fragiele situatie in Oekraïne en de financiële en energiesancties tegen Rusland zullen de energiecrisis aanwakkeren en de olie op korte termijn ruim boven de US$ 100 per vat houden en zelfs nog hoger als het conflict verder escaleert", aldus Louise Dickson, senior oliemarktanalist van Rystad. Energie in een notitie.

Grote olie- en gasmaatschappijen, waaronder BP en Shell, hebben plannen aangekondigd om uit de Russische activiteiten en joint ventures te stappen. Kopers van Russische olie worden geconfronteerd met problemen met betalingen en beschikbaarheid van schepen als gevolg van sancties waarbij BP de ladingen stookolie uit een Russische haven aan de Zwarte Zee annuleert.

Toch werd de stemming op de markt geholpen door de Verenigde Staten en bondgenoten die spraken over een gecoördineerde vrijgave van ruwe olievoorraden om de verstoring van de bevoorrading te verzachten. Die vrijgave zou kunnen oplopen van 60 miljoen tot 70 miljoen vaten, meldden media.

"Die waarschijnlijke publicatie dekt voorlopig de olieprijsstijgingen af", schreven analisten van de Commonwealth Bank of Australia in een notitie.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal vandaag een buitengewone ministeriële bijeenkomst houden om te bespreken welke rol haar leden kunnen spelen bij het stabiliseren van de oliemarkt.

Ondertussen hebben de Aziatische fabrieken in februari een stevig herstel doorgemaakt, te midden van tekenen dat de coronaviruspandemie minder impact had op het bedrijfsleven, wat een stijging van de vraag naar olie impliceert.

Rusland, dat zijn optreden in Oekraïne een "speciale operatie" noemt, exporteert zo'n 4 miljoen tot 5 miljoen vaten ruwe olie per dag en 2 tot 3 miljoen vaten geraffineerde producten per dag.

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) en andere producenten - waaronder Rusland - zullen woensdag ook bijeenkomen en zullen naar verwachting vasthouden aan een geplande productieverhoging voor april.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April